bezár
 

zene

2024. 01. 27.
Rahmanyinov összes zongoraversenye a Cziffra Fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
zergej Rahmanyinov emléke előtt tiszteleg a Cziffra Fesztivál a nyitó- és záróeseményen; az orosz zeneszerző összes zongoraversenye hallható lesz Balázs János és a Concerto Budapest együttműködésében február 10-én és 25-én, két részben a Zeneakadémián.

A Rahmanyinov-esszencia 1. és 2. címmel megvalósuló koncerteken a művész partnere Keller András karmester és a Concerto Budapest lesz.

Balázs János vállalkozása a világon is egyedülálló, hiszen csak néhány zongoraművész tűzi műsorra Rahmanyinov összes zongoraversenyét - emelik ki a Cziffra György Fesztivál MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Balázs Jánost idézik, aki kiemelte: bár fizikailag is rendkívül megterhelő eljátszani mind az öt versenyművet, nem a sportértéke miatt vállalta. "Nagyon közel áll hozzám Rahmanyinov, mindegyik zongoraversenyhez sok emlék és érzelem köt, és mindig azt tartottam a legjobbnak, amelyiket éppen játszottam" - mondta, kiemelve: ezek olyan művek, amelyek alkalmasak arra, hogy a közönség és az előadó egyfajta flow-élményben részesüljön.

Rahmanyinov zongoraversenyeit egyszerre jellemzi a túláradó érzelmesség és a briliáns virtuozitás, de a változatos hangszerelésnek is mestere volt a szerző. Ezeket a műveket a zongorára írt legnehezebb alkotások között tartják számon.

A közleményben kiemelik, hogy Rahmanyinov első zongoraversenyét tizennyolc éves korában fejezte be, míg a negyediket 1926-ban, a Szovjetunióból való emigrálása után írta meg. A Rapszódia egy Paganini-témára ötödik, egyben utolsó, zongorára és zenekarra komponált darabja, amelyhez Paganini híres, 24. caprice-ának témáját használta fel.

Rahmanyinov, aki páratlanul virtuóz zongoratechnikával rendelkezett, a legenda szerint harmadik zongoraversenyét Vladimir Horowitz előadásában annyira tökéletesnek találta, hogy ő maga többet nem is játszotta koncerten ezt a művét - idézik fel a közleményben.

Mint írják, a Cziffra Fesztivált mintegy keretbe foglalja a két hangverseny: a számos koncert, kiállítás, előadás és egyéb kulturális program ezekkel a remekművekkel indul és zárul le. A hagyományok szerint a Cziffra Fesztivál díjait is több kategóriában átadják.

A fesztivál programja a www.cziffrafesztival.hu oldalon érhető el.

Fotó: Cziffra Fesztivál hivatalos Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés