bezár
 

zene

2024. 02. 20.
A Meybahar és a Dresch Vonós Quartet egy este a Fonóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Meybahar és a Dresch Vonós Quartet egy este a Fonóban A görög és a magyar, a dzsessz és a népzene találkozik a Fonó Budai Zeneházban március 2-án, amikor a nemzetközi toplistás Meybahar és a Dresch Vonós Quartet lép színpadra - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

A Meybahar zenekart a régi időkbe nyúló modális zenei örökség és napjaink zenéje egyaránt inspirálja. Az együttesben Marilia Pilti görög szantúron (a cimbalom rokona), Kopcsik Márton hegedűn és saját fejlesztésű zengőhúros brácsáján játszik. A formáció Abyss című első, 2019-es lemeze megjelenése után felkerült a Balkan World Music Charts negyedéves, a legjobb tíz albumot bemutató listájára, elismerően írt róla a sajtó Görögországtól Svédországig, játszották a rádiók világzenei műsorai.

prae.hu

A hangzásvilág a közelmúltban megújult: Radisz Afrodité hangjával kiegészülve előtérbe került a hagyományos énekes repertoár, amelyben görög és magyar nyelven szólalnak meg az új dalok, Bordás Zoltán ütőhangszereivel és kíséretével. A Meybahar legutóbbi dala a görög Kászosz szigetéről származó népi ballada sajátos feldolgozása, az Afousis és az ehhez készült videoklip már ebben az új szellemiségben született Gerzson János ud játékával.

A görög és magyar zenei világ a Fonóban ezen az estén találkozik Dresch Mihály és Vonós Quartetjének izgalmas zeneiségével.

A Dresch Vonós Quartetben Dresch Mihály Liszt- és Kossuth-díjas művész társai ezúttal népzenészek. A formáció első lemeze 2017-ben jelent meg Forrásból címmel, ezen Dresch Mihály szaxofonjával, fuhunjával és erőteljes énekhangjával a hagyományos értelemben vett népzenei prímás szerepkörét vállalta magára. A formáció második lemezén, a 2021-es Ongaku-n tagcserék után Csoóri Sándor Sündi (brácsa, tambura), Zimber Ferenc (cimbalom) és Bognár András (bőgő) játszott. Japánul az ongaku zenét jelent, kínaiul ez az írásjegy egy jellel különbözik az orvosságtól.

A március 2-i koncert a Felhangolva! program keretében, a MOL-Új Európa Alapítvány támogatásával valósul meg.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

A teremtett „képzelet” határtalansága
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés