bezár
 

irodalom

2024. 02. 29.
Kovácsné Koreny Ágnes a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új főigazgatója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kovácsné Koreny Ágnes a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új főigazgatója Fodor Péter főigazgató nyugállományba vonulását követően február 29-től Kovácsné Koreny Ágnes tölti be a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) főigazgatói posztját 2029. február 28-ig - tájékoztatta a FSZEK csütörtökön az MTI-t.

Kovácsné Koreny Ágnest Budapest Főváros Közgyűlése 2023 szeptemberében, pályázat alapján választotta az intézmény új vezetőjének. A közleményben kiemelik: "Az új főigazgató Könyvtár az élő, élhető, okos és fenntartható Budapestért című szakmai programja a könyvtár hagyományos értékeinek megőrzését, ugyanakkor a könyvtári működés és szolgáltatások megújítását célozza".

Kovácsné Koreny Ágnes korábban az Országgyűlési Könyvtárban, majd az Országgyűlés Hivatalában dolgozott különböző vezetői beosztásokban. 2014-től a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár általános főigazgató-helyetteseként jelentős szerepe volt az Informálni. Integrálni. Inspirálni, illetve A mi városunk. A mi könyvtárunk. A Közös történetünk. FSZEK - Budapest könyvtára c. stratégiai tervek kidolgozásában, megvalósításában. 2018-ban a FSZEK az irányításával zajló minőségbiztosítási munka eredményeképpen nyerte el a Minősített Könyvtár címet - idézik fel a közleményben.

Noha a 2023-ban 298 ezer használót regisztráló fővárosi könyvtárhálózat forgalmi adatai a 2019. évi, járványhelyzet előtti időket idézik, a könyvtári működés és szolgáltatások fejlesztésére folyamatos az igény. Mint írták, az új főigazgató szakmai programjának víziójában a FSZEK tagkönyvtárai információs, tudás- és közösségi központokként jelennek meg, amelyek kihagyhatatlan célpontok az olvasást, a kultúrát, az élethosszig tartó tanulást és a tartalmas, minőségi életet, társadalmi és közösségi jól-létet keresők, értéknek tartók számára.

A következő évek tervei között többek között a Központi Könyvtár és a 47 kerületi tagkönyvtár korszerű, nyitott, befogadó és zöld könyvtári szerep megerősítése; a közösségvezérelt, innovatív és fenntartható szolgáltatásfejlesztés; a digitális befogadás és digitális műveltség támogatása, illetve a helyi közösségek, valamint a közösségi kezdeményezések erősítése szerepel.

A FSZEK idén ünnepli megnyitásának 120. évfordulóját, ennek alkalmából a könyvtár számos újdonsággal készül: többek között tavasszal elindul az e-könyvkölcsönzés tesztidőszaka; megújul a könyvtári katalógus keresőfelülete; bővül a 24 órás, érintésmentes kölcsönzést biztosító locker hálózat; egyes tagkönyvtárakban pedig már mobiltelefonos applikáción keresztül is lehetőség lesz kölcsönzésre.

A jubileumi évben a megszokott rendezvények mellett családi napok, várostörténeti séták, olvasásfejlesztő robotikai foglalkozások és más újdonságok is várják majd az érdeklődőket - áll a közleményben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés