bezár
 

zene

2024. 03. 13.
Szakcsi névvel online jazzrádiót indít a közmédia
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Szakcsi névvel online jazzrádiót indít a közmédia Szakcsi Rádió néven online jazzrádiót indít a közmédia. A nap 24 órájában hallgatható rádió tesztadása március 15-én indul, a hivatalos start a nemzetközi jazznapon, április 30-án lesz.

"A magyar jazzművészet felkarolása, szélesebb körű bemutatása igazi közszolgálati feladat. A közmédia rádiós palettája teljessé válik azzal, hogy a három népszerű zenei csatorna, a Bartók, a Petőfi és a Dankó mellé felsorakozik az online Szakcsi Rádió" - mondta Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a Budapest Music Centerben (BMC) tartott keddi bejelentő eseményen.

Mint kiemelte, Magyarországon világhírű jazzművészek voltak és vannak, köztük Pege Aladár, Vukán György, Gonda János, Ráduly Mihály, Babos Gyula és Szakcsi Lakatos Béla, illetve egész famíliák, mint például a Lakatos Pecek család.

A rádiót a magyar jazz egyik legnevesebb alakja, a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett, Kossuth-díjas zongoraművész és zeneszerző, Szakcsi Lakatos Béla munkássága előtt tisztelegve nevezték el.

"A kulturális örökséget mindannyiunknak ápolni kell, nemcsak klubokban, élő koncerteken, hanem a hangzó anyagok hozzáférhetőségével" - jegyezte meg Altorjai Anita. A legnevesebb hazai jazzműhelyekkel egyetértésben jutottak arra, hogy szükség van egy jazzrádióra, amely - tette hozzá - fantasztikus szín lesz a hazai rádiózás kavalkádjában.

Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója kiemelte: nem kellett sokat gondolkodni azon, hogy a rádió a magyar jazztörténet egyik legkiválóbb alakja, a 2022-ben elhunyt Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, zeneszerző nevét vegye fel.

"Arra törekszünk, hogy a Szakcsi Rádió főként a Kárpát-medencei magyar jazz rádiója legyen. Kollégáim és a szakmai tanácsadó testület nevében is ígérem, hogy olyan színvonalú rádiót tudunk elindítani, amely méltán lesz olyan híres, mint a Bartók vagy a Dankó Rádió" - fogalmazott Papp Dániel.

A vezérigazgató azt mondta, a jazz az a műfaj, amely leginkább hasonlítható az emberi élethez, sokféle játéklehetőség van benne, nagyon sokszínű, kultúrák találkozását jeleníti meg, és az egyik legigényesebb zenei műfaj.

Megjegyezte, hogy a közmédia mindig is foglalkozott a jazzel, a Bartók Rádió esti sávjában megtalálható, "de mi azt gondoltuk, óriási igény van arra, hogy a műfaj önálló felületet és platformot kapjon".

A Szakcsi Rádió szakmai grémiumában Gőz László, a BMC alapító-igazgatója, jazz-zenész, zeneakadémiai tanár, Bognár Attila, az A38 hajó alapítója, valamint Szarka Tamás Kossuth-díjas zenész kapott helyet.

"Szakcsi Lakatos Bélát mindenki szerette és tisztelte, nagy öröm, hogy fiai és felesége beleegyeztek, hogy az ő nevét viselhesse a rádió. Az online rádió indulása óriási lehetőség a hazai kis jazztársadalomnak, 60-70 százalékban magyar zene fog szólni benne" - mondta Gőz László.

A Szakcsi Rádió támaszkodhat arra, hogy a BMC kiadásában az elmúlt csaknem harminc évben mintegy 150 magyar vonatkozású jazzlemez jelent meg, emellett a hetvenes évektől rengeteg felvétel készült magyar jazz-zenészekkel.

Az új online rádió főszerkesztője Esztergályos Máté, a csatorna hangja a nemzetközileg ismert énekes-dalszerző, Harcsa Veronika lesz. Esztergályos Máté elmondta: lesz műsor, amely a magyar jazz történetét mutatja be, terveznek interjúsorozatot a műfaj hazai kiválóságaival.

"Az esti kiemelt műsorsávban, 20-tól 23 óráig minden este koncerteket adunk magyar és külföldi zenészek felvételeivel. Nemcsak a Magyar Rádió archívumára támaszkodhatunk, kapunk felvételeket az A38-tól és a BMC Opus Jazz Clubjától is" - mondta a főszerkesztő.

A Szakcsi Rádiót bejelentő eseményen jelen volt a műfaj számos hazai kiválósága, köztük Berki Tamás, Sárik Péter és Zsoldos Béla.

Fotó: Stekovics Gáspár, Wikipédia

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben

Más művészeti ágakról

Dev Patel: A Majomember
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés