bezár
 

építészet

2024. 03. 27.
Pintér Márton mutatkozhat be a Velencei Biennálén
12 hazai pályaelhagyó építész szakmán kívüli sikerprojektje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pintér Márton mutatkozhat be a Velencei Biennálén A Ludwig Múzeum kurátori pályázatának nyertese Pintér Márton építész lett, aki Nincs itt semmi látnivaló című kiállításával mutatkozhat be a 2025-ös Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále magyar pavilonjában.

A magyar kiállítás 12 hazai pályaelhagyó építész szakmán kívüli sikerprojektjét fogja bemutatni, és egyben esettanulmányként használni egy átfogó szakmai helyzetjelentés elkészítése céljából. A sikertörténetek és a helyzetjelentések együttes bemutatása egyszerre nyújt szubjektív és tényszerű képet az építészet globális állapotáról - olvasható a Ludwig Múzeum MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében. A közlemény szerint a tervezett kiállítás a Biennále főkurátora, Carlo Ratti kiáltványára reflektál, aki szerint "ahhoz, hogy szembenézhessünk a lángoló világgal, az építészetnek a körülöttünk lévő összes intelligenciát mozgósítania kell".

A közleményben idézik Fabényi Julia nemzeti biztost, a Ludwig Múzeum igazgatóját, aki felidézte, hogy legutóbb egy nemzetközi szinten jegyzett magyar építészeti teljesítmény, az új Néprajzi Múzeum állt a Magyar Pavilon kiállítása fókuszában. Méltatása szerint a Ludwig Múzeum 2025-ös kiállításának merészen szubjektív, ugyanakkor kutatással megalapozott fiatal generációs nézőpontja joggal számíthat a nemzetközi szakmai közönség figyelmére.

Pintér Márton kritikai alapállása szerint a Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále "építészeti Ki mit tud szellemében legyártott elitista tartalma a gyakorlatban alkalmazhatatlan" - írták a közleményben.

"Az építészet mára elveszítette meghatározó filozófiai, társadalmi és kulturális szerepét, csupán a folyamatosan változó piaci igényeket képes kiszolgálni. Ez a tendencia az irányadó elvek elkopásával, az építészet alkotóerejének elvesztésével és piaci igényekre szabott, egysíkúan tömegképzett épített környezettel jár" - emelte ki a kurátor.

A közlemény szerint a Magyar Pavilon a szakmán kívüli sikertörténetek bemutatásával nyújt perspektívát a komplex építészeti tudás alternatív alkalmazására, egyúttal globális viszonylatban is diagnosztizálja a szakma nívóvesztésének legfőbb okait.

A Nincs itt semmi látnivaló, amely egy valaha volt rangos, mára elhagyatott építészirodába invitálja a látogatót, "archiválja a nívós múltat, ünnepli az építészeti tudás migrálását, kritizálja a jelenlegi normákat és cselekvésre szólítja fel az új generációt" - hangsúlyozták a közleményben.

Pintér Márton prezentációjából – 9. oldal

A kiállítás kurátora Pintér Márton egyetemi oktató, építész, aki a 2014-es Velencei Építészeti Biennále egyik fő kiállításának, a Monditalia építész-kutató csapatának tagja volt. Idén védi meg doktori disszertációját a Breuer Marcell Doktori Iskolában. A kutatócsapat tagjai: Böröndy Júlia, Graf András és Manhertz Ingrid - áll a közleményben.

A 19. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálét 2025. május 24. és november 23. között rendezik meg.

Kép forrása: a projekt prezentációja

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Hiány és emlékezet című Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés