bezár
 

film

2024. 04. 03.
Sound design vetítéssorozat az Urániában
A magyarhangya és az Uránia Nemzeti Filmszínház szervezésében, a Contemporary/Crossover hónap keretében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyarhangya áprilisban olyan egyedi vetítéseket szervez, amelyek a film szerves kapcsolatát bizonyítják a társművészetekkel. Az Uránia Nemzeti Filmszínház tavaszi Filmzene sorozatához kapcsolódva olyan ritkán látható magyarhangyás filmeket vetítenek hetente, amelyekben a sound design, azaz a hangkulissza, a hangvágás, a hangkeverés és a filmzene elemi erővel teljesítik ki az adott mű hatását.

Az első film a Manta Ray lesz, melynek története szerint egy partmenti kisvárosban, Thaiföldön, egy halász egy eszméletlen férfit talál az erdőben. Thongchainak nevezi a néma ismeretlent, és barátjának fogadja. Amikor a halász egy nap eltűnik a tengeren, Thongchai lassan átveszi megmentője életét – beleértve a feleségét, a házát és a munkáját.

A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Orizzonti-fődíját elnyert filmnek a francia Snowdrops nevű kortárs zongorista-duó írta a zenéjét. A thai-burmai határon zajló embercsempészet tragédiája a burjánzó dzsungel titokzatos zajain és az ezt kísérő hipnotikus jazzy futamok révén jut el a katarzisig.

Vetítés időpontja: április 4. 19:30h

Jegyek ide kattintva vásárolhatók.

A Monos című filmben egy távoli hegyvidéken, valahol Latin-Amerikában, egy kamaszokból álló fegyveres különítmény – Rambo, Törpe, Répa, Hosszúláb, Farkas, Lady és Bumbum – azt a parancsot kapja a Szervezettől, hogy egy külföldi túszt (Julianne Nicholson) és egy fejős tehenet tartsanak életben. A frontvonalak gyors mozgása nyomán azonban könnyűnek hitt, paradicsomi küldetésük pokoljárásba fordul, és nemcsak a feladat teljesítése, de az életük is veszélybe sodródik.

A kolumbiai Alejandro Landes filmje, a ködbe burkolózó fennsíkon gyakorlatozó gyerekkatonákról szóló, többszörösen díjnyertes Monos önmagában is rendhagyó élmény, ám Mica Levi (Under the Skin, Érdekvédelmi terület) merész filmzenéje új dimenziót kölcsönöz a pusztító végkifejletnek.   

Vetítés időpontja: Április 11. 19:30h

Jegyek ide kattintva vásárolhatók.

A Samsara című filmben egy buddhista fiatal minden reggel meglátogat egy idős nőt, hogy a Tibeti Halottaskönyvből olvasson fel neki, ezzel a halál és a következő élet közötti útra felkészítve őt. Az utolsó napon a fiú a könyv záró sorait súgja az asszony fülébe, becsukja a szemét és vele együtt meditál, miközben a nő lelke útra kel.

Lois Patiño Samsara című műve attól vált tavaly az artmozik kedvencévé, hogy a vetítés alatt negyedórán keresztül csukott szemmel kell a vászonra meredni. A reinkarnáció folyamatát a szemhéjunkon áthatoló villódzó árnyak mellett a zajgazdag hangkulissza teszi átélhetővé és felejthetetlen tapasztalássá.

Vetítés időpontja: Április 21. 17:00.

Jegyek ide kattintva vásárolhatók.

A Tűréshatár története szerint Amir egy magányos iráni drogdíler, akinek egyetlen társa a kutyája. A fiatal férfi éjszakánként drogot terjeszt, miközben modern, betépett prófétaként segít bajba jutott ügyfeleinek. Amir a teheráni külváros sötét útjait rója, két meló között pedig blantokat teker, hogy kiszakadjon a valóságból. Éjszakai portyája során folyton szembesül az iszlamista rezsim ordító ellentmondásaival, visszataszító álszentségével.

A Tűréshatár című betiltott, a tavalyi Locarnói Filmfesztivál fődíját elnyerő iráni gerillafilm több szempontból is figyelemre méltó mozi. Az immerzív élményhez külön dimenziót ad a ritkán tapasztalt aprólékossággal kidolgozott, markáns sound design, amelynek köszönhetően a betépett drogdíler fülével hallgathatjuk a külvárosi, teheráni éjszaka furcsa zörejeit és félelmetes sikolyait.

Vetítés időpontja: április 29. 20:00h

Jegyek ide kattintva vásárolhatók.

Forrás: magyarhangya

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood

Más művészeti ágakról

art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés