bezár
 

irodalom

2024. 05. 03.
Margócsy István kapja az idei Osvát Ernő-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Margócsy István kapja az idei Osvát Ernő-díjat Idén hatodik alkalommal adják át a 2018-ban, Janáky Marianna által alapított Osvát Ernő-díjat. Az irodalmi és művészeti folyóiratok szerkesztőinek teljesítményét elismerő kitüntetést 2024-ben Margócsy István veheti át. 

A díjazottat munkássága alapján a kuratórium három tagja (Áfra János költő, szerkesztő; Zelei Dávid irodalomkritikus, szerkesztő és Murzsa Tímea, irodalomtörténész, szerkesztő, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság főtitkára) választja ki. Korábban Jenei László (Műút), Nagy Gabriella (Litera), Balázs Imre József (Korunk), Markója Csilla (Enigma) és Reményi József Tamás (posztumusz díjazott, Kritika, Mozgó Világ) részesültek ebben az elismerésben. 2024-ben a kuratórium Margócsy Istvánnak ítélte oda a díjat. Az oklevéllel az alapító jóvoltából pénzjutalom, Hézső Ferenc festőművész felajánlásából egy festmény, valamint Antal Márta ékszerésznek köszönhetően egy névre szóló, gravírozott ezüst kitűző jár.

A irodalomtörténészként, oktatóként és kritikusként is tevékeny Margócsy István 1989-től 2022-ig a 2000 című irodalmi folyóirat alapító szerkesztője, 1991 és 2001 között a Budapesti Könyvszemle (BUKSz) irodalomtörténeti rovatának vezetője volt, 2005-től az Irodalomtörténet szerkesztőségének tagja, de emellett könyvsorozatok szerkesztője, főszerkesztője is.

A díj átadására az Osvát-díjat 2023-tól befogadó Magyar Irodalomtörténeti Társaság és az ELTE BTK Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszéke konferenciáján kerül sor, melynek témája Csáth Géza életműve és hatása. A május 9-én megtartott esemény helyszíne a Múzeum körút 4., „A” épületének Kari Tanácsterme. Az átadóra minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők. 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét
irodalom

Krasznahorkai László Zsömle odavan című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés