bezár
 

irodalom

2024. 05. 09.
Egy különleges kínai sci-fi könyvbemutatója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy különleges kínai sci-fi könyvbemutatója Egy különleges kínai science-fiction magyar fordítását mutatják be a Károli Gáspár Református Egyetemen május 16-án.

A Károli Gáspár Református Egyetemen mutatják be Biheguan Zhuren 1908-ban íródott Új korszak (Xin jiyuan 新紀元) című művét, amely az első és alighanem az egyetlen olyan korai kínai regény, amelyben Magyarország főszerepet játszik. A kínai sci-fi regény első idegen nyelvű fordításával a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Reviczky utca 4. szám alatti dísztermében ismerkedhetnek meg a kínai irodalom, történelem és kultúra iránt érdeklődők. A művet Tokaji Zsolt sinológus, az egyetem Kínai Tanszékének oktatója fordította magyarra. A könyvbemutató során a műfordítóval Apatóczky Ákos Bertalan, a Kínai Tanszék tanszékvezetője beszélget.

A 116 évvel ezelőtt megjelent regény sci-fi történeti kuriózumnak számít, különlegessége, hogy egyike a korai kínai tudományos-fantasztikus műveknek és a történetnek közvetlen és jelentős magyar vonatkozása is van. A magyar nyelvű kiadást a fordító tanulmánynak is beillő utószóval látta el, amelyből nemcsak a korai kínai sci-fi irodalom kialakulásának történelmi és ideológiai háttere ismerhető meg, hanem arra is fény derül, hogy kínaiul mióta és kinek köszönhetően használatos Magyarország és a magyarok megnevezésére az eredetileg ókori ázsiai hunokat jelölő xiong 匈 írásjegy, amely miatt Kínában is sokáig hittek a magyar–hun rokonságban. A tanulmány rövidített változata már most olvasható az 1749 online világirodalmi magazin oldalán ide kattintva.

Helyszín: 1088 Budapest, Reviczky u. 4. 1. em. Díszterem

Időpont: 2024. május 16., 16.00

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

A Gyász, hagyaték és túlélet József Attilánál alcímet viselő könyv a Kortárs Kiadó gondozásában látott napvilágot
Kritika Kállay Eszter Vérehulló fecskefű című kötetéről
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

Átadták az Év Gyerekkönyve Díjakat
Alex Garland: Polgárháború
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés