bezár
 

art&design

2024. 05. 14.
Új nyílt felhívást ír ki a PLACCC Fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A PLACCC Fesztivál nyílt felhívást ír ki környezeti fókuszú köztéri és / vagy helyspecifikus művészeti alkotások megvalósítására, amelyek nyitottak különböző tudományterületekkel való együttműködésre. A PLACCC 2021-ben indította el SENSING THE CITY programsorozatát, amelynek keretében a résztvevő művészek kísérleti mikrointervenciókon keresztül reagálnak égető környezeti kérdésekre.

Idei eseménysorozatukhoz ismét nyílt pályázat keretében keresnek olyan kisformátumú művészeti projekteket, amelyek köztereken – vagy közös tereken – megjelenve, a városi élet résztvevőit bevonva, különböző érzékszerveikre hatva
segítik a városi szövethez és ökoszisztémához való (újra)kapcsolódást.

prae.hu


“A város érzékszerveinken keresztül tárul elénk. A látás, hallás, szaglás, tapintás és ízlelés útján fedezzük fel környezetünket, a város ritmusát, atmoszféráját, textúráját, ugyanakkor aktuális állapotát, egyéni és társadalmi gyakorlataink környezetre gyakorolt hatását is. Mint ilyen, a SENSING THE CITY projektjeiben az „érzékelés” (sensing) kifejezés kettős jelentést hordoz, mivel egyaránt vonatkozik a város fizikai észlelésére (a test reakciója), valamint a városi helyszínek aktív érzékenyítésére a test jelenlétével.”

Olyan alkotók jelentkezését várják, akik munkájukkal igyekeznek átjárást találni a művészeti alkotás és a környezetünk, elsősorban annak drasztikus változásainak, kihívásainak tudományos-ismeretterjesztő megközelítése között, továbbá nyitottak arra, hogy projektjükhöz tematikus beszélgetés kapcsolódjon. A beszélgetések, témáját, valamint az
abba bevont szakértőket – a művészeti projektekhez igazodva – később közösen határozzák meg a kiválasztott alkotókkal.

A nyílt pályázati felhívásra minden művészeti területről várnak jelentkezéseket (színház, tánc, zene, irodalom, képzőművészet, fényképészet, film, építészet). Egyéni és kollektív művészeti akciók koncepciójával egyaránt lehet jelentkezni. A jelentkező művészek a köztéri projektek megvalósításán túl vállalják, hogy résztvesznek a kapcsolódó moderált tematikus beszélgetésen (korábbi programokról bővebben: https://placcc.hu/sensing-the-city/).

Az eseménysorozatban való közreműködés tiszteletdíja: egyéni alkotás esetén: 200.000 Ft / projekt, csoportos közreműködés esetén: 300.000 Ft / projekt.
A szervezők a tiszteletdíjon felül maximum 50.000 Ft kiegészítő anyagköltség támogatást vállalnak, illetve adott esetben segítenek anyagszponzorációs támogatás biztosításával (ez irányú igényt kérik a pályázati anyagban jelezni).

Továbbá a fesztivál vállalja a választott (köztéri vagy egyéb) helyszín használatának engedélyeztetését, a művésszel való egyeztetés alapján.

A jelentkezés módja: a jelentkezéseket a placcc.organiser@gmail.com email címre várják a következő anyagok
megküldésével:

  • max. 3000 karakter terjedelmű koncepció és projektleírás,
  • legalább 1, ideális esetleg 2-3 helyszínjavaslat,
  • szakmai önéletrajz és referencia / portfólió


A pályázatokat elbíráló zsűri tagjai: Bubla Éva (művész-aktivista, a SENSING THE CITY program kurátora), Nánay Fanni (a PLACCC Fesztivál művészeti vezetője), Kobrizsa Ádám (városlakó, építőmérnök, a Mindspace társalapítója és a Lumen Kávézó társtulajdonosa)

Pályázati jelentkezések beadásának határideje: 2024. június 17.
A pályázatok elbírálásának várható határideje: 2024. július 5.
Eseménysorozat megvalósításának ideje: 2024. szeptember 2-8.

A SENSING THE CITY az In Situ (Un)common Spaces nemzetközi együttműködés részeként valósul meg. Az IN SITU (Un)common Spaces projektet az Európai Unió Kreatív Európa programja támogatja.
További támogató: Nemzeti Kulturális Alap

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés