bezár
 

zene

2024. 06. 28.
Fenntarthatóság jegyében született kamaraművek szólalnak meg Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fenntarthatóság jegyében született kamaraművek szólalnak meg Budapesten Csúcspontjához érkezett a Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt, amely a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. Ennek keretében augusztus 2-án este az UMZE Kamaraegyüttes adja elő Balogh Máté, Samuel Hvozdík, Katarzyna Krewińska és Ian Mikyska darabjait a Magyar Zene Háza szabadtéri színpadán – tájékoztatták a szervezők a prae.hu művészeti portált.

2023 márciusában indult útjára a Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt, amelynek elsődleges célkitűzése, hogy a környezetvédelem és a fenntarthatóság szempontjait beépítve adjon új lendületet a pandémia által sújtott nemzetközi zenei életnek. A projekt keretében az elmúlt év során négy új zenemű született, amelyek a maguk egyedi módján testesítik meg a megújuló zene gondolatát – leglátványosabban talán azáltal, hogy a hagyományos hangszerek és a modern audiovizuális technikák mellett szokatlan, újrahasznált vagy újrahasznosított anyagból készült instrumentumokat is szerepeltetnek.

prae.hu

A Visegrádi Négyek országait egy-egy zeneszerző, együttes és koncerthelyszín képviseli a projektben: a magyar Balogh Máté, a cseh Samuel Hvozdík, a lengyel Katarzyna Krewińska és a cseh Ian Mikyska kompozícióját Prágában a BERG Orchestra, Varsóban a Hashtag Ensemble, Budapesten az UMZE Kamaraegyüttes, végül pedig Pozsonyban az EnsembleSpectrum szólaltatja meg. A részt vevő zenekarok egytől egyig hazájuk zenei szcénájának élvonalába tartoznak; az UMZE Kamaraegyüttes alapításától fogva a kortárs klasszikus zenére specializálódott, hogy a Bartók Béla és Kodály Zoltán által 1911-ben alapított Új Magyar Zene Egyesülete szellemi örököseként mutassa be magyar és külföldi szerzők műveit úgy Magyarországon, mint Európa-szerte.

A zenei értelmezés természetszerű megújulását a négy helyszínen, négy különböző zenekar közreműködésével megvalósuló előadások teszik átélhetővé, ám a projekt céljának megfelelően a megújulás produkciós szinten is fókuszba kerül. A koncepció része, hogy a hangversenyeket szabadtéren, zöldterülettel körülvéve rendezik meg, így a koncertsorozat budapesti állomásának a Magyar Zene Háza szabadtéri színpada ad otthont a Városligetben. A négy művet augusztus 2-án este 8-tól Vajda Gergely vezényli. A koncertet augusztus 1-jén délután nyilvános mesterkurzus előzi meg a Budapest Music Center Tetőtermében, ahol a szakma képviselőit és az érdeklődő közönséget egyaránt várják. A kurzus során a négy zeneszerző a koncerten elhangzó műveken dolgozik az UMZE Kamaraegyüttessel. A belépés mindkét eseményre díjtalan.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés