bezár
 

art&design

2024. 07. 08.
Több mint százezer látogatót vonzott a vasárnap zárult pécsi Zsolnay Fényfesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több mint százezer látogatót vonzott a vasárnap zárult pécsi Zsolnay Fényfesztivál Több mint százezer érdeklődőt vonzott a július 4. és 7. között lezajlott Zsolnay Fényfesztivál Pécsen - tájékoztatta a szervező Zsolnay Örökségkezelő Nkft. hétfőn az MTI-t.

A nyolcadik alkalommal megrendezett, több mint száz programot magában foglaló négynapos esemény idén is "varázslatos fényalkotásokkal öltöztette új ruhába a város tereit és épületeit". A rendezvénynek köszönhetően megteltek Pécs szálláshelyei; érkeztek látogatók többek között Marokkóból, Japánból, Kolumbiából is - írták közleményükben a szervezők.

prae.hu

Az "ország első és továbbra is egyetlen fényfesztiváljának" központi látványossága ezúttal is a Zsolnay Light Art verseny volt, amelynek keretében öt világhírű fényművész mutatta be a Rubik kocka témája köré készített alkotásait a pécsi székesegyházra vetítve. A közönségszavazatok alapján a győztes a német Jonas Denzel Chromatic Fusion című alkotása lett.

A Fény Útján járva a látogatók a város különböző pontjain a legmodernebb fénytechnikai csodák és művészeti installációk bűvöletében barangolhattak, s összesen húsz fényalkotást csodálhattak meg.

Több helyszínen interaktív látványosságokkal is találkozhattak az érdeklődők, akik így maguk is az élmény aktív részeseivé válhattak: a főtéri dzsáminál saját maguk fényenergiáját küldhették fel a kupola aranyló fénybolygójába, míg a Cella Septichora Látogatóközpontban kézmozdulataikkal fényt varázsolhattak egy holografikus vászonra.

Továbbra is nagy közönségkedvenc volt a Fényszőnyeg, ami immár két utcát borított be, továbbá sikerrel debütált az új helyszínek között a Zsolnay Kulturális Negyed és környéke - közölték.

A rendezvényen nemzetközi és hazai fényművészek is bemutatkoztak: a Kodály Központba egy japán művész álmodott lézer show-t, a Zsolnay Negyedben spanyol, a belvárosban francia alkotó munkájával találkozhattak a látogatók.

A fesztivál nemcsak fényélményeket kínált. Nappal utcaszínházi és újcirkuszi produkciókkal, fénybütyköldével, esténként koncertekkel, DJ szettekkel várták a látogatókat - olvasható a közleményben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés