bezár
 

zene

2007. 11. 23.
Újra itthon az Emberi Himnusz!
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
November 19-én hazaérkezett az Emberi Himnusz stábja a Sanghaji Nemzetközi Művészeti Fesztiválról, ahol hatalmas sikerrel fogadták a produkciót. A több időzónával keletre tartott próbák, előkészületek, előadások során a legmagasabb elismerésre méltón helytállt művészeket, alkotókat és az ő munkájukat segítő szakembereket hozzátartozók, kollegák várták Ferihegyen.
„Nem kell tolmács a tánchoz”
Az Emberi Himnusz üzenete Sanghajban

November 18-án, vasárnap befejeződött a Sanghaji Nemzetközi Művészeti Fesztivál, amelynek idén Magyarország volt a díszvendége. Chen Sheng Lai, a rendezvény elnöke elmondta, hogy az egy hónapon át tartó kulturális programsorozat 2 millió látogatót vonzott – beleértve a szabadtéri műsorok közönségét is. Csak a színházi előadásokra 380 ezren váltottak jegyet.

A fesztivál vezetője szerint Magyarország „márkajegye” a sokszínű kultúra, és „Sanghajban több olyan magyar produkció is bemutatkozott, amely magával ragadta a nemzetközi művészetre egyre inkább fogékony kínai publikumot. Chen Sheng Lai példaként említette az Emberi Himnuszt, a Művészetek Palotájának a balett-előadását. „Jelképes üzenete volt annak, hogy az Emberi Himnusz lett a fesztivál egyik záróeseménye. És nemcsak azért, mert közösen léptek föl benne kínai zenészek és magyar táncművészek. Hanem azért is, mert a tánc a mozdulat nyelve, mindenki érti a világ legtávolabbi pontjain is, nem szükséges hozzá tolmács. Miként a zenéhez sem. A balett számunkra afféle „kombinált élmény”, a zene és a tánc harmóniája” – jegyezte meg a sanghaji fesztivál elnöke. Egyébként már az ókori Kínában komoly jelentőséget tulajdonítottak a zenének. Ahogy a régi bölcsek mondták: „A zene a polgárok nyugalmát biztosítja.”

Chen Sheng Lai hozzátette: „Sanghaj ma már nemcsak Kína kulturális életének metropolisza, hanem egyike a világ kulturális nagyvárosainak is. Ehhez pedig a sanghaji művészeti fesztivál is hozzájárult, amely 2008-ban éppen tíz éves lesz.” Azt még nem tudják, mely ország lesz jövőre a megarendezvény díszvendége, de a fesztivál elnöke abban biztos, hogy magyar előadásokat is meghívnak a jubileumra. „Több magyarországi kulturális intézettel is kiváló a kapcsolatunk, az Emberi Himnusz produkcióját például a Művészetek Palotájából hívtuk meg, s ezzel az intézménnyel szorosabbra szeretnénk fűzni az együttműködésünket” – nyilatkozta Chen Sheng Lai. Konkrétumokról még nem beszélt, csak annyit mondott: „Nem kizárt, hogy mi is viszünk programot a Művészetek Palotájába, illetve az Emberi Himnuszhoz hasonlóan közös előadást hozunk létre a két ország alkotóival. Nálunk például szinte közismert Liszt Ferenc neve, és tudomásom szerint 2011-ben Magyarországon Liszt Ferenc Emlékév lesz a zeneszerző születésének évfordulója kapcsán. Talán kapcsolódhatunk majd ehhez az eseményhez is.”

A sanghaji művészeti vezető azért azt is megemlítette: a város büszke arra, hogy az 1930-as években egy magyar, Hudecz László volt Sanghaj főépítésze. Sok éven át az általa tervezett 22 emeletes, art deco stílusú Park Hotel volt Ázsia legmagasabb épülete. Az építész egykori sanghaji családi házában pedig a városi tervezőintézet működik ma.

Az Emberi Himnuszt a Művészetek Palotája színpadán december 12-én, 13-án és 30-án nézheti meg a magyar közönség!
Fotókkal illusztrált beszámolót olvashat a turnéról az alábbi linken:[a]http://www.mupa.hu/hirboxreszletes.jsp?newsbox=MUVPAL_NEWSBOX[text]Emberi Himnusz-turné 2007[/a]

(müpa)
nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Nils Frahm: Day
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.

Más művészeti ágakról

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Átadták az Év Gyerekkönyve Díjakat
Április 11-én Szóbeli figyelmeztetés címmel tartottak felolvasást


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés