bezár
 

art&design

2010. 02. 27.
A Politiken bocsánatot kért a Mohamed-karikatúra miatt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Politiken című dán napilap bocsánatot kért amiatt, hogy 2008-ban egy másik újságban korábban megjelent Mohamed-karikatúra másodközlésével megsértette a muzulmán emberek érzéseit.
A lap egy szaúd-arábiai ügyvéddel kötött megállapodás nyomán követte meg muzulmán hívőket. A Politiken pénteki közleményében hangsúlyozta, hogy a karikatúra leközlésével nem állt szándékában megsérteni az iszlám vallású embereket.

Egy másik dán lap, a Jyllands-Posten 2005 szeptemberében 12 karikatúrát tett közé Mohamedről, ami az egész muzulmán világ mélységes felháborodását váltotta ki, hiszen a prófétát semmilyen, még előnyös formában sem szabad ábrázolni.

A Politiken másodközlésében megjelent karikatúra a sorozat rajzai közül a talán a legsértőbb, hiszen Mohamedet egy pokolgép gyújtózsinórját rejtő turbánnal ábrázolja. A Politiken emlékeztetett arra: azt követően hozta le a rajzot, hogy 2008-ban sikertelen merényletkísérlet hajtottak végre a rajzok egyik szerzője ellen. A lap tulajdonképpen illusztrálásként mellékelte a rajzot a merényletkísérletről szóló beszámolóhoz. Ezért csak azért kéri a muzulmánok bocsánatát, hogy megértette érzelmeiket, de nem azért, mert megjelentette a rajzot - hangoztatta Toger Seidenfaden, a lap főszerkesztője. Akkoriban Dánia számos újságja is lehozta az ominózus karikatúrát.

A Politiken egy olyan szaúdi ügyvéddel állapodott meg a nyilvános bocsánatkérésről, aki nyolc közel-keleti, illetve ausztrál muszlim közösséget képvisel. Seidenfaden reményei szerint a bocsánatkéréssel esély nyílik arra, hogy enyhüljön a karikatúrasorozat miatt Dánia és a muzulmán világ között kialakult feszültség, és megkezdődjék közöttük a párbeszéd.

A Politiken bocsánatkérését azonban az észak-európai országban sokam megalázkodásnak, a szólásszabadságnak, mint a dániai demokratikus rendszer egyik sarokkövének a feláldozásként értelmezik. A karikatúrákat elsőként közlő Jyllands-Posten főszerkesztője, Jorn Mikkelsen szerint a Politiken "patetikus földre borulása kiérdemelte az ostobaság fődíját".
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Lebegő identitás Lebegő identitás
Háttérbeszélgetés Pilinger Erzsébettel, a budapesti Knoll Galéria vezetőjével, a galéria és az alkotók viszonyáról, művészek és közönség közti közvetítésről
art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Szörnyek, emberi ruhában Szörnyek, emberi ruhában
A Bestiárium című kiállításról a Rugógyár Galériában
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban

Más művészeti ágakról

Két Bohémélet rendezés az Operában
irodalom

Boldogulós békeidők Boldogulós békeidők
Gion Nándor: Rózsaméz, Magvető, 2019
(Utóhang egy kerekasztal-beszélgetéshez)
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Lebegő identitás Lebegő identitás
Háttérbeszélgetés Pilinger Erzsébettel, a budapesti Knoll Galéria vezetőjével, a galéria és az alkotók viszonyáról, művészek és közönség közti közvetítésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés