bezár
 

irodalom

2008. 03. 19.
Nem űrt hagyott maga után: elhunyt Arthur C. Clarke
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nem űrt hagyott maga után: elhunyt Arthur C. Clarke 90 éves korában Sri Lankán elhunyt Artur C. Clarke, brit sci-fi író, a 2001:Űrodüsszeia szerzője.
Arthur Charles Clarke az angliai Minehead-ben született 1917 december 16-án. 1936-ban Londonba költözött, ahol a Brit Bolygóközi Egyesület tagja lett. Itt űrhajózási témákban folytatott kísérleteket.

A második világháború alatt, a RAF tisztjeként részt vett a radar kifejlesztésében. Az egyetlen nem science-fiction témájú regénye a Glide Path (Siklópálya) ennek szellemében íródott. A háború után visszatért a Brit Bolygóközi Egyesületbe, amelynek 46-47 és 50-53 között az elnöke is volt. 1945-ben publikálta Exra-terrestial Relays (Földön kívüli relék) című cikkét, amelyben lefektette a geostacionárius pályán keringő távközlési műholdak elméleti alapjait.

Arthur C. Clarke első írásait a negyvenes évek végén kezdték el közölni science fiction lapok, de a világhírt a Stanley Kubrickkal közösen írt 2001: Űrödüsszeia című film forgatókönyve hozta el a számára 1968-ban. A regénynek több folytatása készült: a 2010. Második űrodüsszeia (1982), a 2061. Harmadik Űrodüsszeia (1987) és a 3001. Végső űrodisszeia (1997). Ezek közül egyet filmesítettek meg, kicsit más címmel: 2010. A kapcsolat éve.

Arthur Charles Clarke 1956-tól kezdve Sri Lankán élt.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Benedek Anna --


További írások a rovatból

irodalom

Értékelés, felolvasás, lazulás Értékelés, felolvasás, lazulás
SZÍN Szépírónők Évadzáró Buli
Tallér Edina: Lány a város felett című könyvének bemutatója

Más művészeti ágakról

Interjú Madaras Gergellyel a siker feltételeiről, a karmesteri hivatásról és célokról
art&design

Fekete-lyukba szervezett turistaút Fekete-lyukba szervezett turistaút
A DOOM című kiállítás a Horizont Galériában
színház

Szól bennünk a világ Szól bennünk a világ
Háy János Elem című darabja a Szkénében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés