bezár
 

zene

2008. 04. 15.
Nick Cave-koncert a Petőfi Csarnokban - 2008 május 26. 19:30
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nick Cave-koncert a Petőfi Csarnokban - 2008 május 26. 19:30 Nick Cave, az ötvenes éveibe lépett örök átváltozó-művész újra hazánkba látogat, hogy kellemesen borongós nyárelőt varázsoljon a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadára.
Ez a különleges ausztrál fickó nem egyszerűen énekes, hanem összművészeti figura, aki költői erejű dalszövegekkel, bibliai ihletésű regénnyel, színházi munkákkal, forgatókönyvekkel, filmszerepekkel - és persze a védjegyévé vált beskatulyázhatatlan zenei világgal - a kortárs nemzetközi kulturális élet markáns szereplője. Mindenkori koncepciójának saját maga is része: a 2008 elején kiadott Dig, Lazarus, Dig! című lemezhez például decensen lüke kis bajszot növesztett és az eddiginél is mélyebb tekintetet applikált arcára.

Nick Cave

Az egykori 1970-es évekbeli punk hosszú és kanyargós utat járt be legfrissebb önmagáig, aminek állomásait különböző földrészek, nők és tudatmódosító szerek jelzik, annyi azonban bizonyos, hogy az elmúlt években Cave rendkívül termékeny korszakát élte. A 2005-ös dupla sorlemez, az Abattoir Blues/The Lyre of Orpheus és az ugyanabban az évben kiadott ritkaság-gyűjtemény után, 2007-ben Grinderman néven mellékprojektbe kezdett, hogy 14. sorlemezeként most, 2008-ban - öndefiníciója szerint - az ősi albumokat idéző karcos anyagot jelentessen meg, természetesen a melankolikus-balladai hangvétel megőrzésével. A május végi előadás e lemez köré szerveződik, de azért bizton számíthatunk rá, hogy elhangzanak olyan alap-slágerek is, mint például a The Weeping Song.

Nick Cave
Az érvágásra csábítóan fájdalmas hangú énekes igencsak szeretheti Magyarországot, immáron ugyanis ötödik alkalommal teszi tiszteletét nálunk. A változatosság a helyszínekben is megnyilvánul: az Erkel Színház elegáns atmoszféráját a 2005-ös Sziget nagyszínpadának dzsungel-fílingje ellenpontozta, köztük szerepelt az Olimpiai Csarnokban is, hogy Nick Cave idén visszatérjen első magyarországi koncertjének színhelyére, a jó öreg Pecsába.

Akik számára egyáltalán kérdés, hogy ellátogassanak-e a koncertre, azoknak már csak azért is megéri az "igen" mellett dönteni, mert kínos lenne csillogó szemű unokáknak magyarázkodni, hogy miért is nem mentek el megnézni a kor egyik legnagyobb popkulturális ikonját. Úgyhogy tessék spórolni, mert a jegy nem lesz olcsó, s főleg nem végtelen számú, aztán irány a jegyiroda.
nyomtat

Szerzők

-- Virágh Szabolcs --


További írások a rovatból

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Csáki László: Kék Pelikan
A 14. Frankofón Filmnapokról
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés