bezár
 

irodalom

2010. 09. 07.
Kultúroltás — őszi dózis
Külföld, kultúra, kibeszélés Pécsett
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kultúroltás — őszi dózis Az ŐSZI DÓZISSAL folytatódik szeptember 11-én és 18-án az áprilisban megkezdett KULTÚROLTÁS: az egyetemközeli Pécs-decentrum Kulturális Egyesület mániáinak oltogatása két új reménybeli pécsi decentrumban.
Kibeszélés Mile Lajossal, az LMP parlamenti képviselőjével, Kukorelly Endrével, Nagy Márta keramikusművész-egyetemi tanárral, Nyári Zsolt szobrászművésszel, Belénessy Csaba újságíróval (MTI), Arany Zsuzsanna tudományos kutatóval (ELTE), Papp Ágnes irodalomtörténész-kritikussal (Budapest–Kolozsvár), Boros Zoltán és B. Nagy Veronka rendezőkkel (Bukarest).
 
A kisebbségek helyzetéről beszélnek határainkon túl bukaresti magyar rendezőkkel filmjeik megtekintése után (az Origó Szalonban, 11-én) és innen (a Kantabárban, 18-án). Körbejárják a megértés esélyét szórványban, kisebbségben, határhelyzetben. Megkérdezik az érintetteket, Gátai Zoltánt, Dobó Attilát, Wolosz Robertet, Klein Ágnest, Eiler Ferencet: milyen a mai Magyarországon nemzetiséginek vagy külföldinek lenni, alkotókat, kritikusokat, politikusokat: milyen kortárs művészet és közönsége viszonya, fővárosiakat és vidékieket: milyen fővárosé és vidéké — nálunk és más nemzeteknél. Hol húzódnak a magyar kultúra törésvonalai, miként lehetne a széttartó oldalakat összeforrasztani?Melyek a társadalmi és kulturális traumák feloldásának lehetőségei? Lehet-e-e sok nyelven együtt beszélni Pálfalvi Lajos polonistával (Budapest), Benyovszky Krisztiánnal, a szlovák, cseh, magyar irodalom kutatójával, krimiteoretikussal (Nyitra) és másokkal?

Akusztikus alternatív zenét játszófiatal zenészek és befutott írók (Horváth Viktor, k.kabai lóránt) mellett pécsi költők, többnyire egyetemisták hívják fel magukra mindkét helyszínen a figyelmet, a programok mindkét hétvégén táncmulatsággal zárulnak. A programokkal párhuzamosan képzőművészeti játszóház zajlik gyerekeknek Pongrácz Éva művésztanár vezetésével: színes képfolyamot állítanak össze a világ különböző kultúráinak és vallásainak gazdag tartalmi-képi világából, és Csille Márti textilművésszel, aki nemezel velük a Kantabár kertjében. Közben a pécsi játszóházakból már jól ismert Fanyuszi zenél, Papp Zoltán PTE 1-es gyakorlós gyermekszínjátszó csoportja pedig az Origó új padlásszínházában előadja a tavasszal a városban néhányszor már teltházzal játszott Pad című musicalt.

A részletes programot a Pécs-decentrum Kulturális Egyesület honlapján (www.pecsdecentrum.extra.hu), és az alábbi linkeken tekinthetik meg:
 
nyomtat

Szerzők

-- kabai lóránt --


További írások a rovatból

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés