bezár
 

zene

2011. 01. 10.
Februári darkwave döngölős
Covenant, De/Vision, Black Nail Cabaret koncert, február 19, Szikra Cool Tour House
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Februári darkwave döngölős A Black Head Agency következő nagy dobásával a darkwave és synthpop zenék európai óriásait hozza el Budapestre. Február 19-én svéd Covenant és a német De/Vision lép fel a Szikrában; ráadásként a szcéna legeredetibb magyar képviselője, a Black Nail Cabaret kíséri őket.
A gótika több mint harminc éve már biztosan tartja magát az elektronikus zenében: ugyan a Depeche Mode óta már nagyon sok víz folyt le a Dunán, így ugyanannak az enyhén melankolikus, leheletnyire sötét és sokaknak bizony felkavaróan szélsőségesen mély életérzésnek rengeteg zenei variánsa alakult ki, mégis a lágyabb (így mainstreamebb) synthpop, illetve romantikusan dallamos darkwave maradt a legnépszerűbb. Ilyen szempontból február 19-e nem hoz különösebben forradalmi fellépőket, de a stílus legminőségibb előadói közül néhányat.

Ám hiába járunk az elektronika finomabb oldalán, itt is lesz tisztességes táncpad döngölés. A három előadó közül inkább a De/Vision hajlamos zenetechnikai értelemben is kontrasztosabb zenecsokrokat írni, ezért elsőként tőle számíthatunk elektrodiszkós dübörgésre:

<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/w2ASUrmz9hc?fs=1&amp;hl=hu_HU"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/w2ASUrmz9hc?fs=1&amp;hl=hu_HU" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>
De/Vision – Turn Me On

A romantikus szélsőségek nagymestere remélhetőleg a svéd Covenant lesz, hiszen csípősen tiszta imától rekedtes pokoljárásig egy számon belül is mindent tud – a vokál és szintetizátoratmoszféra. A Covenant orvosi ló, hiszen olyan jól mutatja, hogy a goth sötét hangulata, masszásan melankolikus, mégis szövetszerű zenevilága milyen kiválóan dinamizálható elektronikus elemek hozzáadásával.

<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Rg7HRcRvpxQ?fs=1&amp;hl=hu_HU"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/Rg7HRcRvpxQ?fs=1&amp;hl=hu_HU" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>
Covenant - Bullet

Egy ilyen közegben talált magára a hazai Black Nail Cabaret is: fél lábbal a mainstream szintipopban, fél lábbal egy bizarr, darkos világban próbálják feje tetejére állítani a kompromisszummentességet, ami számukra egyszerre életforma és játék. A zene légköre igazán könnyű, a dallam harapható, a belőle áradó energia pedig tényleg zsigeri. Mindehhez hozzá kell tenni, a hölgytagok dívás kiállása üdítő szintézist jelent a régebbi feszítős, extrovertált szubkultimidzses és ezáltal erőltetett gótbandák után.


<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Q26I7FTYRR0?fs=1&amp;hl=hu_HU"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/Q26I7FTYRR0?fs=1&amp;hl=hu_HU" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>
Black Nail cabaret – Veronica
 
Covenant, De/vision, BNC2
 
Jegyárak:

Elővételben a koncert napjáig: 3990 HUF
A koncert napján: 5500 HUF

Jegyek vásárolhatók:
- A Metro-Nóm hanglemezboltban: Budapest XIII.ker. Kresz G. utca 11.
- A koncert helyszínén a Szikra Cool Tour House-ban: Budapest VI.ker. Teréz krt. 62.
- Januártól a Ticketportálon is: 
www.ticketportal.hu
nyomtat

Szerzők

-- Sárosi Ádám --


További írások a rovatból

A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Magala Ronnie válaszol
A CentriFuga utolsó koncertje a Fugában
Balogh Máté és Tornyai Péter kantátáinak előadása
Mayhem-koncert + Mortiis, Exodikon a Barba Negrában, 2022. április 29.

Más művészeti ágakról

Vaktérkép
Zoltán Gábor: Levegőt venni, Kalligram Kiadó, Budapest, 2022
színház

Égnehéz a Kelet-Nyugati Alkotóműhely előadásában
art&design

Reflexió a Koreai Kulturális Központ Közös ihlet: hangul Jun Dongdzsu költészete nyomán című kiállításáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés