bezár
 

art&design

2008. 06. 10.
Múzeumok éjszakája - MOME Maraton az Iparművészeti Múzeumban
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Reneszánsz performansz, divatbemutató, mozdulatszínház, összművészeti installáció és zenés tárlatvezetés várja az érdeklődőket az Iparművészeti Múzeumban június 21-én, a Múzeumok éjszakáján, amikor a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói "veszik birtokba" az intézményt; a MOME Maraton este 6-tól reggel 6-ig tart.
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) tájékoztatása szerint a közönséget már a Ferenc körúti metró kijáratánál "grafikai futószőnyeg" várja: a reneszánsz majolika kiállítás képanyagát felhasználva, azt manipulálva, az egyetemi hallgatók olyan dekoratív képi anyagot hoznak létre, amely lépésálló hordozófelületre nyomtatva és a járdára, lépcsőkre ragasztva vizuális felvezetőként, kreatív futószőnyegként tereli a látogatókat a múzeum bejárata felé.

Ennek folytatásaként a múzeum előterében a Medence Csoport többszintes, a vízben való megújulásra és a szellemi megtisztulásra utaló, hatalmas vízcseppre emlékeztető installációja fogadja a látogatót. Az első emeleti térben csipkéből, textilből készített, az újjászületés témájára reflektáló óriási lepkebábok függnek majd. A reneszánsz folyosón pedig a MOME Vizuális Kommunikáció Tanszéke hallgatóinak jóvoltából interaktív animációk mozdítják meg, teszik élővé a Medici-kárpitok puttós jeleneteit.

A MOME fotó szakos hallgatóinak a reneszánsz kor gondolatiságát megidéző fotóvetítése a múzeum lépcsőházaiban zajlik majd, a textil tanszék hallgatóinak a reneszánsz kortárs értelmezésére épülő, mintegy 25 tárgyat - bőrtárgyakat, ékszereket, öltözékeket - bemutató tárlata a "Beatrix hozománya" című kiállítás előterében tekinthető meg.

Az Élőkép Társulat a reneszánsz újjászületés gondolatkörét használva speciális mozdulatművészeti előadásokkal lép fel. A 7 előadó a fekete asszonytól kezdve a hermafroditáig speciális figurákat, karaktereket és hozzájuk kapcsolódó lélekállapotokat jelenít meg.  A nézők élő szobrok, élő installációk átváltozásait figyelhetik közvetlen közelről.

Lesz divatbemutató is, amelyen az elmúlt évek legsikeresebb kreációit láthatják az érdeklődők: az egyetem frissdiplomás hallgatóinak kollekcióiból felépülő, showelemekkel kiegészülő műsor mintegy 50 öltözéken keresztül mutatja be a divattervezés aktuális tendenciáit.

A látogatók zenés tárlatvezetéseken is részt vehetnek: Kobzos Kiss Tamás és Erdal Salikoglu jóvoltából hallhatnak a dervisek táncáról, a müezzin énekéről és az oszmán-török szőnyegekről, de megismerhetik a Mátyás korabeli regösök, igricek és énekmondók históriáit és bordalait, valamint a Medici-pápa lakosztályának pompáját és fényűzését is.

A Múzeumok éjszakáján az Iparművészeti Múzeumban a különböző korok különböző játékait is kipróbálhatják az érdeklődők: a reneszánsz és barokk táblás játékoktól egészen a 18-19. századi kártyajátékokig kalauzolják a közönséget a beöltözött játékmesterek.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

irodalom

Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban
Margó 2019 - Jón Kalman Stefánsson és Sigríður Hagalín Björnsdóttir
irodalom

Történelemleckék és egyéb történetek Történelemleckék és egyéb történetek
Margó 2019 – Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve, Nádas Péter: Leni sír, Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak és Kukorelly Endre: CéCéCéPé
Majoros Nóra válaszai a prae.hu körkérdésére
Todd Phillips: Joker


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés