bezár
 

gyerek

2017. 12. 14.
Téli szalon – hetedszer
A nagy megnyitó és adventi készülődés a Két Egérben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
December elseje többszörösen is ünnep volt a Két Egér Könyvesbolt, és a Móra Kiadói Csoporthoz tartozó Két Egér Könyvek számára. Hetedik alkalommal nyílt meg a Téli szalon, a kortárs magyar gyerekkönyv-illusztrátorok munkáit bemutató tárlat, s szinte napra pontosan tíz éve, 2007. novemberében jelent meg első, saját kiadású kötetük, az Állatok a múzeumban. A neves évforduló alkalmából a nyolc éve működő könyvesbolt is kibővült; a Lónyay utcai egykori szűkös üzletből  időközben a forgalmas Ráday utca elejére települve, most már végre kétszeresére bővült alapterületen kínálhatja portékáit.

A hetedik alkalommal megrendezett Téli szalon a Két Egér egyedi kezdeményezése. Céljuk a kezdetektől – amellett, hogy helyet és lehetőséget adjanak a kortárs illusztrátorok bemutatkozásának – felhívni a figyelmet a kiállított illusztrációk műtárgy voltára. Ennek folyományaként, ha csak kis léptékben is, de a műtárgypiachoz hasonló keretet adnak az egyedi grafikák értékesítéséhez. Az illusztrációk mind eredeti alkotások (ez alól a technikából adódóan Molnár Jacqueline sokszorosított grafikái jelentettek csak kivételt a korábbi években). A Téli szalonok eleinte az alkotók pályájának egészéből, az utóbbi években azonban már csak a legújabbak közül, jellemzően az elmúlt egy év terméséből válogatnak. A bolt és a kiadó vezetője, Mészáros János jó érzékkel több olyan alkotót (így a 7 éve még kezdőnek számító Kun Fruzsinát) hívott meg már a Téli szalon indulásakor a kiállítók közé, akik azóta számos fórumon bizonyították a szakmában való létjogosultságukat és a Két Egér is több önálló tárlatot szentelt nekik. Idén négy illusztrátor – Holló Anna, Kálmán Anna, Kun Fruzsina és Máray Mariann – munkáit csodálhatják és vásárolhatják meg az érdeklődők. A korábbi évek alkotói közül érdemes megemlíteni még Agócs Írisz, Dániel András, Lévai Dóra, Makhult Gabi, Molnár Jacqueline és Rofusz Kinga nevét. Sajnálatos, hogy az idei évre beígért két népszerű alkotó – Dániel András és Rofusz Kinga – végül elmaradt a kiállításról.

Téli szalon

Az idei szalon kiállítói közül hárman autonóm, nem könyvillusztrációnak szánt munkákkal készültek, míg Kálmán Anna, akinek nevét sokan a Rumini-kötetek illusztrátoraként ismerhették meg, Vadadi Adrienn Titkos reggeli – családi mesék című könyvéhez (Pozsonyi Pagony Kft, 2017) készített képeivel jelentkezett, s a kész kompozíciók mellett részleteket – így a gumikacsákhoz készült ’tanulmányát’ is bemutatja. Máray Mariann élénk, vidám színekben pompázó képeit legszívesebben együtt vásárolnánk meg és vinnénk haza, a kis képek egysége homogén egészet alkot, egyedül az eredetileg könyvillusztrációnak készült őserdei jelenet lóg ki a sorból játékos madaraival és az ágakon megbúvó majmocskákkal; a műfajhatárokat feszegető cicatükör pedig interaktívvá teszi a tárlatot a legkisebbek számára is. Holló Anna ismét feladja a leckét a szemlélőnek; cselekvő befogadásra ösztönöz, képeit nemcsak (közelről) nézni, de bogarászni, feliratait olvasni is kell. A művésznő itt sokkal szabadabban alkot, mint célzottan illusztrációként készült műveinél. A tágra nyílt pontszemeivel tanácstalanul álldogáló oroszlán, a kép sarkában megbújó néhány vonallal és ecsetvonással is karakteresen ábrázolt krokodilok vagy a bohókás Lolli Poppins szűkszavú ábrázolásuk ellenére is sokat mondanak. Kun Fruzsina nagyméretű képei – kis számuk dacára is – uralják a teret erőteljes, harsány színeikkel, s aki az Arcok című képeskönyvet szerette (Kolibri Kiadó, 2012), az az itt kiállított képek közt is megtalálhatja a kedvére valót. A tárlat nem törekszik a nagy galériák nyomdokaiba lépni; a Két Egér filozófiájára jellemzően a koncepció az egyúttal gyerekprogramoknak és műhelymunkának is helyet adó kiállítótér családias jellegéhez is illeszkedik.

Téli szalon2

Kiadóként a Két Egér Könyvek – a bolt bővítése körüli többletmunkálatoknak is betudhatóan – szerényebben zárta az évet. A tavaly megjelent 9 könyvük után (ezek közül több már második kiadás) kirívónak tűnhet az egyetlen idei gyerekkönyves megjelenés – mindaddig, amíg közelebbről szemügyre nem vesszük Máray Mariann és Dániel András közös munkájának szemet gyönyörködtető és minden korosztályt megnevettető gyümölcsét, az Utazz bálnabusszal! című böngészőt. Kiváló választás volt a szövegek megírására Dániel András, aki csavaros észjárással, furfangos szófordulatokkal fűszerezte Máray Mariann illusztrációit és találó elnevezésekkel, reklámszövegként is helytálló humoros megfogalmazásaival keltette életre a művésznő részletgazdag kreatúráit. A képekhez oly szorosan kapcsolódó szöveg jelen esetben utólag készült, mégis szerves egységként érzékeljük a képek és a szöveg viszonyát. Az eredeti kontextusukból kiragadott és más-más közegbe helyezett „gépesített” állatfigurák közt megtaláljuk az őzikeház agancskürtős központi fűtését, bérelhetünk sétamedúzát, kipróbálhatjuk a bálnabőr uszonycsúszdát vagy az önlépkedő zsiráfdarut, a motormányos tengeralattmászó kukucskálós hátiházikójából pedig szabadon kémlelhetjük a vízfelszín feletti világot.

kétegér

A korábban aprócska bolt bővülése valóban szükségszerű volt – s ez kis mértékben a profil bővülését is hozni fogja; a kínálatot néhány válogatott (klasszikus) antikvár könyvvel fogják kiegészíteni. A megújult Két Egér a karácsonyi készülődésben is segít; nemcsak a nyüzsgő adventi időszakban sem szűnő gyermekprogramjaikkal és változatos foglalkozásaikkal, de mindig megújuló kínálatukkal is. Az iskolakezdés előtt beinduló kortárs illusztrátorok külön e célra készült munkáit felhasználó füzetgyár után az év végén megjelenő határidőnaplók remek karácsonyi ajándéknak ígérkeznek; idén Holló Anna, Makhult Gabi, Máray Mariann, Mendreczky Karina, Nagy Dia és Rofusz Kinga egyedi grafikáival díszített határidőnaplókból válogathatunk.

A Téli szalon képei 2018. január 6-ig megtekinthetőek a Két Egér Könyvesbolt galériáján (1092 Budapest, Ráday u. 20.).

Hétköznap 9.30–19.30, szombat 10.00–18.00, adventi vasárnapokon 10.00-18.00-ig.

Fotó: Két Egér

nyomtat

Szerzők

-- Margittai Zsuzsa --


További írások a rovatból

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
gyerek

Februárban mutatja be új előadását az Art-ravaló

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés