bezár
 

gyerek

2009. 05. 08.
Madarak és Fák Napja a Franklin játszótéren
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Koncert, bábelőadás, játékok és tánctanítás is várja a kisebbeket az I. kerületi Franklin utcai játszótéren a Madarak és Fák Napja alkalmából szombaton.
Korán kezdődnek a programok, 10 órakor Három székláb címmel a Kaláka Együttes koncertje szórakoztatja a családokat, 12 órától pedig a Fabrika Műhely bábelőadása kínál tartalmas időtöltést - közölte a Budavári Önkormányzat sajtóreferense.
    
Blázsovics Lívia elmondta, hogy az idén 80. születésnapját ünneplő Kányádi Sándor költőt is elhívták a rendezvényre, akinek Cicus, cinke, citera című költeményéből választották a "Cinke, cinke, cinege, jön a tavasz, tetszik-e?" sort a rendezvény mottójául. A tájékoztató szerint a játékos ismeretterjesztő rendezvényen elsősorban a kisebbek figyelmét szeretnék felhívni arra, hogy a város közepén, a kőrengetegben meg kell becsülni minden fát, fűszálat, a körülöttünk élő állatokat, legyenek azok bogarak, madarak, emlősök.
    
A Bartók Táncegyüttes közreműködésével táncokat tanulhatnak az érdeklődők, de madárhangok azonosítása és több érdekes ismeretterjesztő játék is - például plüss madarak bekötött szemmel történő felismerése - várja a gyerekeket természetvédelmi civil szervezetek jóvoltából.
    
A Madarak és Fák Napja alkalmából már több éve rendszeresen szerveznek programokat a Franklin utcai játszótéren, és nemcsak a kerületi lakosokat várják rájuk.
    
Az emléknap történetének kiindulópontja egy 1902. március 19-én Párizsban aláírt egyezmény, amely a mezőgazdaságban hasznos madarak védelmét szolgálta. Ehhez az egyezményhez az Osztrák-Magyar Monarchia is csatlakozott: a dokumentumot Bécs és Budapest nevében A. Wolkenstein nagykövet látta el kézjegyével.

Ugyanebben az évben Chernel István ornitológus megszervezte az első magyarországi Madarak és Fák Napját. Négy évvel később, 1906-ban - Herman Ottó javaslatára - Apponyi Albert gróf, a korabeli idők vallás- és közoktatásügyi minisztere arról rendelkezett, hogy az ország iskoláiban évente egy napot a madaraknak és a fáknak kell szentelni. Ezt a napot hagyományosan május elején szokás tartani, 1994 óta pedig külön rendelet jelöli ki május 10-ét a Madarak és Fák Napjaként.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül
gyerek

Kertész Erzsi regényéből készült előadás a Vojtina Bábszínházban

Más művészeti ágakról

Dev Patel: A Majomember
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés