bezár
 

gyerek

2012. 12. 24.
Nevetés és cirógatás téli estékre
Kerekítő és Kacagtató ölbeli játékok a Móra Kiadótól
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bevallom, nem ismertem korábbról a Kerekítő-foglalkozásokat, és nem ismertem a Jakabosné Kovács Judit nevével fémjelzett mozgalomhoz kapcsolódó köteteket sem. Ezért először kicsit furcsálltam, hogy minden vers mellett egy-egy instrukció áll arra vonatkozóan, hogy mit játsszunk a gyerekkel mondókázás közben. De mivel én csak egy tudatlan felnőtt vagyok, gondoltam, inkább megnézem, mit szólnak a gyerekeim, egy kétéves fiú és egy ötéves lány, a könyvecskékhez.
Hazaérve betettük hát a Kerekítő kötethez tartozó CD-mellékletet a lejátszóba, és ölembe kapva először a kisebbet, mondókázni kezdtünk. Az instrukciókat követve, ujjaim vándorútra indultak a karján, megcsippentettem az orrát, vagy feldobtam a levegőbe, és a kicsi annyira nevetni kezdett, hogy nemsokára a nagyobb is ott termett, és követelte, vele is játsszam most ugyanezt. Megkezdődött a verseny. Hol az egyiket, hol a másikat kellett fölvennem. Közben már tudtam is a választ, hogy miért élvezik annyira a lovagoltatást, cirógatást, höcögtetést és egyéb ölbéli játékokat a gyerekek. Mert  imádják, ha minél több érzékszervüket megmozgatjuk, ha simogatjuk, csiklandozzuk, csipkedjük őket, miközben mi, szülők hajlamosak vagyunk erről megfeledkezni, és sokszor csak a szavakra helyezzük a hangsúlyt, mindent verbálisan akarunk kifejezni. Persze tudok én is néhány olyan mondókát, amelyet el is szoktunk közösen mutogatni, de a versek nagy részénél csak szöveget mondunk. Az összes érzékszerv megmozgatásához  jó ötleteket ad mindhárom kiadvány, melyeket Kállai Nagy Krisztina, Szalma Edit és Pásztohy Panka illusztrációi tesznek nagyon igényessé. Fontos, hogy mondókázás közben a rigmusokat egymás után többször ismételjük, és a gyereket lehetőleg magunkkal szemben ültessük.



A Kerekítő című összeállításban népi mondókákat találunk, a játékok megtanulásához sok segítséget nyújt a CD-melléklet. Kedvencem az Itt a kerek templomocska kezdetű versike, ahol az épület és a gyermek feje közötti hasonlóság a játék lényege. A könyv illusztrátora, Kállai Nagy Krisztina azt is elárulta, hogy kerek templomocska képét egy valódi templom, a Balaton melletti Öskü kerek temploma ihlette.

A Kacagtató-sorozat híres költők — többek között Kányádi Sándor, Illyés Gyula, Zelk Zoltán — verseihez ad játékötleteket, illetve nem titkolt célja, hogy a gyerekek minél fiatalabb korban megismerkedjenek modern költők verseivel. A könyvek népszerűségét pedig mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Kerekítőnek most jelent meg a harmadik része, ennek sikerére alapozva indította útjára a kiadó a Kacagtató-sorozatot is, amely egyben a kicsit pénztárcakímélőbb, kisebbeknek szóló változat is.



A versikék meghallgatása utáni nap délutánján a gyerekek fáradtan jöttek haza az óvodából, bölcsődéből. Kétéves kisfiam hisztizni kezdett valami apróságért, nyilvánvalóan csak a kimerültség miatt. Éreztem, hogy nyugalomra van szükségük. Amikor betettem a Kerekítő CD-t, a kicsi rögtön abbahagyta a sírást, és elmosolyodott. Játsszunk, anya, mondta nekem, és ringatni kezdtem a mondókákra. Aztán következett a lányom is. Mindketten hamar megnyugodtak, és a délután hátralevő része harmóniában telt. Eszembe jutott az az időszak, amikor a lányom még kisebb volt, a testvére még nem született meg, és előfordult, hogy kínkeserves lassúsággal teltek az otthoni délutánok. Szinte számoltam az órákat, a perceket, hogy mikor megyünk végre fürdeni, mikor fektetem őt le. Milyen jó lett volna akkor egy ilyen könyvet a kezembe venni, a népi eredetű ölbéli játékokban rejlő jókedv és vidámság átsegített volna mindkettőnket az egyhangú délutánokon. Különösen ajánlom a könyvet hosszú téli estékre minden kisgyermekes családnak, csecsemőkortól akár egészen iskoláskorig.



Kerekítő ölbeli játékok, mondókák 3.
válogatta: J. Kovács Judit
Móra Kiadó, 2012
63 oldal – CD melléklettel
2190 Forint

Kacagtató - Ölbeli játékok magyar költők verseire 1., és 2.
válogatta: J. Kovács Judit
Móra Kiadó, 2012
12 oldal
1290 Forint


A Kerekítő foglalkozások weboldala: www.kerekito.hu


Kapcsolódó cikkek


nyomtat

Szerzők

-- Hidas Judit --


További írások a rovatból

gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
gyerek

Már lehet nevezni a Pagony Kiadó gyerekirodalmi és illusztrációs pályázatára
gyerek

Kertész Erzsi regényéből készült előadás a Vojtina Bábszínházban

Más művészeti ágakról

Dev Patel: A Majomember
Csáki László: Kék Pelikan
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés