bezár
 

irodalom

2013. 04. 20.
Lackfi Tüdő Gyusziját imádják a kamaszok!
könyvbemutató, 2013. 04. 19.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lackfi János legújabb verseit felnőttes gyerekeknek és gyerekes felnőtteknek ajánlja, ezért nem is volt meglepő, amikor a könyvfesztiválon megrendezett Kapjátok el Tüdő Gyuszit! kötet bemutatóján nemcsak középiskolások foglaltak helyet, hanem az idősebb korosztály tagjai is képviselték magukat.
A kötet bemutatóján a Márai Sándor terem teljesen megtelt fiatalokkal és idősebbekkel, sőt volt akinek már csak a földön jutott hely. Persze előfordulhat, hogy a diákok egy része csak az iskolai órákat szerette volna megúszni e programon való részvétellel, viszont a felolvasás első perceit követően a kamaszok teljesen azonosultak a versekkel és felhőtlenül szórakoztak Tüdő Gyuszi éles nyelvén. Elsőként a Momentán Társulat tagjai segítségével pillanthattunk bele a kötet műveibe, elhangzott többek között a Hamvak, a Halk halál, a Rózsa, a Pasik, a Világvége és a Retorzió is. A fiatalok hamar felvették a versek ritmusát és mire már Lackfin volt a sor, hogy felolvasson, a teremben tapintható volt a jó hangulat.

Lackfi először a kötet címadásáról ejtett néhány szót. Elmondta, hogy sok emberhez hasonlóan ő is előszeretettel játszik el az egyes szavak jelentésével, így a tüdőgyulladás köznapi elnevezése gyorsan átalakult egy valódi karakterré. A költőtől később megtudtuk, hogy körülbelül már négy éve írogat svéd gyerekverseket és amikor Tüdő Gyuszi alakja is kirajzolódott, akkor döntötte el, hogy érdemes lenne ezeket a műveket kötetben is megjelentetni. Lackfi a bemutatón egy előszóhoz hasonló szöveget olvasott fel, ami tulajdonképpen tökéletesen bemutatta e versek főhősét. Figurája egy olyan kamasz, akit inkább a világ érdekesebb oldala érdekel, aki egyre tudatosabban gondolkodik magáról és a környezetéről. Tüdő Gyuszi szavai nem nélkülözik a fanyar humort, ez a srác szeret beszólogatni, igyekszik lázadni a szabályok ellen, mégis egy rendkívül szerethető figura rajzólodik ki előttünk a versek olvasása során.

Lackfi úgy gondolja, hogy nem igazán nevelő szándékúak ezek a versek, abból szempontból, hogy nem mondják meg a fiataloknak, hogy mit hogyan kellene csinálniuk. Ezek az írások inkább azt szeretnék elérni, hogy megmutassák a kamaszoknak, hogy bizonyos dolgok milyennek látszanak kívülről, illetve, hogy megértessék velük, hogy nem kell félniük azoktól az indulatoktól, amik bennük vannak. A versek néhol nyersek és szókimondóak, de Lackfi ezzel is csak azt szeretné elérni, hogy a fiatalok könnyebben beszélhessenek azokról a problémákról, amik érdeklik őket.

A bemutatón elhangzik az Takonyhegy címet viselő szöveg is, ami miatt a költőt a baranya megyei közgyűlésen fel is jelentették. A kötetben e vershez hasonlóan több olyan írás is szerepel, amiben a testnedvek helyénvalóságáról esik szó. Lackfi szerint ennek a korosztálynak nagy szüksége van az ilyen szókimondó, tabukat döntögető versekre is, hogy bizonyos kényes témákról is nyíltan tudjanak beszélni.

A bemutató további részében a Momentán Társulat interaktív játékaira került sor, ami igazán lázba hozta a fiatalokat. Elsőként egy improvizatív mesét adtak elő, aminek alapját a "Ne kockulj" szülői felszólítás adta, majd rövid jeleneteket rögtönöztek, melyek mindegyike az egyik középiskolás diák által megvalósított ninja pozícióból indultak ki. A következő játékban társulat színészei különböző karakterek felvételével igyekeztek megzavarni az egyik részvevő nyugalmát, végezetül egy izgalmas Nagy Ő játékra került sor. Ezek a játékok nemcsak önmagukban voltak igazán nagyszerűek, hanem abban is segítették a fiatalokat, hogy még közelebb kerülhessenek Lackfi verseihez.
Fotó: Bach Máté
nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Csáki László: Kék Pelikan
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés