bezár
 

art&design

2016. 04. 30.
Eleven művészeti élet Újbudán
Interjú Mátyási Péter képzőművésszel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Budapest tizenegyedik kerületének élénk kulturális életébe a helyi művészek is aktívan bekapcsolódnak. Az Eleven Blokk Művészeti Alapítvány „közvetítőként” segíti az alkotókat, hogy kihasználatlan önkormányzati helyiségeket műtereként használhassanak. Az itteni műtermekben alkotó fiatal művészek munkáiból volt látható egy kiállítás a Karinthy Szalonban A kezdő tizenegy – The starting lineup címmel.

Az Eleven Blokk Művészeti Alapítvány (Ongjerth Dániel, Pap Lénárd és Mátyási Péter) 2012 óta működik, ezalatt számos művészt jutattak műteremhez. Az alkotók műteremként vagy közösségi/kulturális célra használják az önkormányzati helyiségeket. A Bartók Béla út, a Bertalan Lajos utca és a Lágymányosi utca által határolt területre koncentrálódnak az eddig kibérelt helyek, de a kerület más részein is látnak lehetőséget a bővülésre. Mátyási Péter képzőművésszel, az egyik alapítóval beszélgettem tevékenységükről és A kezdő tizenegyről.

PRAE.HU: Milyen a XI. kerületben élni művészként?

A kerület művészeti élete pezsgő, sokféle kezdeményezés van, szerencsések vagyunk, mert az önkormányzat részéről is erős a szándék, hogy fektessen a kultúrába. Újbudán nőttem fel, most is itt élek, és fontosnak tartom, hogy a lokális művészeti életben a helyi művészek is tevékenyen részt vegyenek. A Karinthy Szalonban látható kiállítás a kerülethez kötődő fiatal művészek munkáit vonultattta fel, mindannyian a XI. kerületben kaptak műtermet, itt alkotnak. Ez a laza kötelék a kiállító művészek (Galambos Áron, Horváth Ágnes, Kis Gábor Attila, Mátyási Péter, Nagy Benjamin, Rajnai Ákos, Szabó Attila, Szakál Éva, Szakszon Imre, Újszászi Tünde, Varga Zsolt) között, de a térben megjelenő munkák hangulata több irányból rokonítható egymással. A játékosság, a környezetünkhöz fűződő viszony eltérő módon jelenik meg a művészeknél.

Horváth Ágnes: Cím nélkül

Nagy Benjamin és Szakál Éva munkáiban felfedezhető egyfajta sajátos „ökológiai” szemlélet, Galambos Áron pedig talált elemekre, sokszor iskolatáblákra fest a médium sajátosságaira reflektáló műveket. Szakszon Imre és Varga Zsolt a textúrákkal és a struktúrákkal kísérletezik, Szabó Attila pedig a hagyományos médiumhasználatot egyéni látásmóddal ötvözi. Horváth Ágnes és Kis Gábor Attila ismerős helyzetekkel és formakinccsel dolgozik, mégis mindig találunk a munkáikon valami szokatlan részletet, legyen az egy tehén vagy egy elmosódott arc a tájban. A régebben, csomózott objektekkel foglalkozó Újszászi Tünde munkája monokróm rétegekből felépülő komplex látványt nyújt. A természeti és az indusztriális környezet megélésének különböző lehetőségei érezhetők például Rajnai Ákos és az én kiállított munkáimon.

A kezdő tizenegy tagjai kisebb csoportokban – kettesével-hármasával – közös műteremben dolgoznak, ez természetesen hatással van a munkájukra, erre a kölcsönhatásra is utalt a kiállítás.

Szakszon Imre: Lassan reggel

PRAE.HU: Honnan jött az ötlet, hogy a kerületben lévő üres önkormányzati helyiségeket műteremként kezdjetek használni?

Évekkel ezelőtt egy ösztöndíj kapcsán ismerkedtem meg a XI. kerületi önkormányzat kulturális osztályának munkatársaival. Lehetőséget kaptam, hogy műterem céljára kibéreljek egy helyiséget a Lágymányosi utcában. Eleinte egyedül dolgoztam itt, aztán az évek során többen társultak hozzám, most Szabó Attilával, Varga Zsolttal, Nagy Benjaminnal osztozunk ezen a helyiségen.

Már kezdetben feltűnt, hogy számos kihasználatlan – jellemzően földszinti vagy szuterén – helyiség van a környéken, összesen nagyjából húsz ilyen ingatlant találtunk. Ezek korábban kisiparos műhelyek, raktárak vagy üzlethelyiségek voltak, de évek óta üresen álltak. Felvetődött, hogy a sok művésznek problémát jelentő helyzetet, hogy hol tudnának nyugodtan és elmélyülten dolgozni, összekapcsoljuk a kínálattal. Az elmúlt néhány évben hat helyiséget sikerült – jutányos áron – bérbe venni az önkormányzattól, ezekben a műtermekben azóta is aktív munka folyik.

Mindenki több évre veszi használatba a helyiségeket, erejéhez mérten javít is az állapotokon, így az önkormányzatnak is kifizetődő az együttműködés. Természetesen nem minden művésznek ideális ez a fajta munkakörnyezet, de az itt alkotók elégedettek. Eltérő munkamódszerrel dolgozók is tudnak közös műtermet használni. Gyakori, hogy inspiráljuk egymást, véleményezzük egymás munkáit, közös gondolkodásra, alkotásra van lehetőség. Ösztönzően hat, ha látunk más megoldásokat, más látásmódokat, adott esetben választ kaphatunk a saját kérdéseinkre.

NagyBenjamin: Following patterns

PRAE.HU: Az elképzelés tehát beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Hogyan tovább?

Az alapítvány céljai között szerepel, hogy kulturális kezdeményezéseken keresztül megszólítsuk az itt lakókat, ösztönözzük a közterek és kulturális terek kihasználását. Szeretnénk tudatosítani a helyiekben közvetlen környezetük értékeit és lehetőségeit. A jövőben szeretnénk bővíteni a műteremhelyiségek sorát, sőt nemzetközi rezidenciaprogramban is gondolkodunk, a kerületi művészeti élet élénkítése érdekében. Fontosnak tartjuk, hogy az alapítvány tevékenysége látható legyen, rendszeresen részt veszünk kerületi kulturális programokon, művészeti foglalkozásokat tartunk és műterembejárásokat is tervezünk. Idén több támogatást is kapott az alapítvány, így tágultak a lehetőségeink, szívesen együttműködünk más, a lokális kultúrát érintő kezdeményezésekkel. 

nyomtat

Szerzők

-- Szirmai Panni --


További írások a rovatból

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)

Más művészeti ágakról

Dev Patel: A Majomember
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés