bezár
 

art&design

2023. 12. 13.
Mit adnak át a meg nem kapott virágok?
Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)
Tartalom értékelése (4 vélemény alapján):
December 6-án nyílt meg Koleszár Stella Meg nem kapott virágok című kiállítása a Kis Présházban. Az irodalmi kávéház falain ezúttal színes kollázsok láthatók, a korábbi, ismertebbek mellé a fiatal művész legújabb alkotásaiból is többet beválogatott.

Koleszár Stella 2019-ben végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem üvegtervezés szakán. Üvegből készült kisplasztikáiban és kollázsaiban jól megfogalmazódik az őt leginkább foglalkoztató tárgyalkotói probléma, vagyis hogy milyen módon alakítható át a rajz szoborrá. A sík- és térbeliség mint két ellenpont elsősorban kis méretű, törékeny plasztikáin tematizálódik, de művészetének elméleti dimenziói akkor nyílnak meg igazán, amikor két meghatározó műtárgytípusa egy térbe kerül és a befogadó látva honnan és hova állapotát, önmaga eszmél rá az ezek között fellelhető összefüggésekre és kölcsönhatásokra.

2022-ben a Horizont Galériában megnyíló Gaztett című egyéni kiállítása alkalmával pontosan ennek a jelenségnek lehettek szemtanúi a látogatók. Organikus formákkal operáló alkotásai különös atmoszférát alakítottak ki maguk körül a white cube térben, így a szerves és mesterséges, steril és buja között feszülő erőteljes ellentét az első pillantásra közölt valamit a kiállítás művészi koncepciójáról. Az ember nyoma a természetben, az erőszakos beavatkozás mint gaztett fájóan aktuális probléma, ami nem csak környezetünk elpusztulását eredményezi, hanem több szász éves szokásrendszerünk válságát is. A Kis Présházban december 6-án megnyíló Meg nem kapott virágok című tárlat kollázsain is megjelenik ez a gondolat.

A virágok az európai művészettörténetben túlnyomórészt a keresztény ikonográfiában jelennek meg, legtöbbször Paradicsom-ábrázolásokon, vagy a mennyei szférák jelzéseiként Krisztus- és szentek képein. A szakrális tartalomtól eltávolodva a profánban is jócskán találkozunk virágábrázolásokkal, a magyar népművészetben például a szerelem és erotika élményének áttételes kifejezőjeként funkcionálnak. A modern emberben máig él a természet megfigyelésével megismerhető istenség képzete, a föld összekapcsolása a termékenység és bőség jelképével. Így különösen érdekes, hogy milyen módszerekkel lehet megbirkózni a természettel kialakított szerves kapcsolatunk eltűnésével és ezáltal egy ilyen fontos szimbólum sematizálódásával.

Az otthonokban elhelyezett kaspós szobanövények, a vázákba állított vágott virágcsokrok jól menedzselhető jelzései a flórának, és egyben szimbólumai a leigázott természetnek. Koleszár Stella képein radikalizálódva, kicsit ironikusan jelenik meg ugyanez az utalás, hiszen a szobanövények is már csak képen köszönnek vissza, így tulajdonképpen a reprodukció reprodukciói.

A kiállítást Horváth Csenge Lili nyitotta meg kispróza-felolvasással, 2023. december 6-án, 19 órakor a Kis Présházban.

nyomtat

Szerzők

-- Nagy Rozi --

.........................................................


További írások a rovatból

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés