bezár
 

art&design

2008. 10. 14.
Tapintható fáraók a Szépművészeti Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A fogyatékossággal élők szervezeteinek képviselőit látta vendégül hétfőn a Szépművészeti Múzeum. A Reneszánsz a fáraók Egyiptomában című tárlat tapintható változatát Hiller István oktatási és kulturális miniszterrel Baán László, az intézmény főigazgatója mutatta be a látogatóknak.
A Reneszánsz Év keretében rendezett "rendes" kiállítás még augusztus elején nyílt meg és a most bemutatott tapintható tárlattal együtt november 9-ig látogatható.

A tapintható tárlatról Baán László elmondta: 16 műtárgyról készültek másolatok, amelyek megfoghatók, tapogathatók, s a látássérülteket Braille-feliratok segítik a tájékozódásban. A terem 20 méter hosszú és 4 méter széles, így tolószékkel is könnyen végiggurulható. Hozzátette: a Szépművészeti Múzeum immár ötödik alkalommal rendez tapintható tárlatot, a kiállítás anyaga válogatást nyújt az egyiptomi istenek, állatmúmiák, amulettek, épületmodellek világából. A tárgyak válogatásakor fontos szempont volt, hogy a másolatok anyaga is sokféle legyen, így megjelenik egyebek mellett a fa, a kő, a bronz és a vászon is - fejtette ki a főigazgató.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter kiemelte: ez a kiállítás gondos, figyelmes és sikeres módja annak, hogy a vakok, gyengén látók és a mozgásukban korlátozottak is élvezhessék, érezhessék a tudást. Felhívta a figyelmet arra, hogy közeleg október 15., a vakok világnapja.

A miniszter hangsúlyozta: a Budapesten bemutatott tárgyak a londoni British Museum, a párizsi Louvre és több olasz intézmény anyagából érkeztek. Hozzátette: nagyszerű összefogás eredményeképpen jött létre a tárlat a Reneszánsz Évben, amelynek programjaihoz Magyarország majdnem minden települése kapcsolódott: 700 rendezvény zajlott 300 helyszínen, s ez 3 millió látogatót vonzott.

A tapintható tárlat hétfői bemutatóján csaknem 120 mozgáskorlátozott, vak és gyengén látó vett részt, többségük először kicsit félve nyúlt a tárgyakhoz, mert mint egy tolókocsival közlekedő fiatalember az MTI-nek megjegyezte, nem látott még olyan kiállítást, ahol bátran hozzányúlhatott a tárgyakhoz. A múzeumba könnyű feljutni, mert lift áll a tolókocsisok rendelkezésére - tette hozzá.

A kiállításon a látogatók Imhotep isten bronz szobra mellett megtekinthetnek és megtapinthatnak macska, sólyom és ibisz álmúmiát, aknasír-modellt, több amulettet, bronz tükröt és fa tükörtartót, bronz sólyomszobrot és kőből készült szív skarabeuszt.
A látássérülteket magyarázó hanganyag segíti, s egy speciális vezetőkorlát mellett haladva könnyen megtalálhatják a számukra elkészített műtárgyakat.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés