bezár
 

irodalom

2008. 10. 15.
Hasítás: rockantológia kortárs magyar szerzőktől
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hasítás címmel rockantológiát jelentetett meg a Magvető kiadó: 26 mai magyar szerző írt novellát a rockzenével kapcsolatos személyes élményeiről. A megidézett előadók között szerepel a Rolling Stones, az Európa Kiadó, a Pink Floyd, az Alphaville, a Nirvana, a Sex Pistols, a Neurotic, Frank Zappa, a King Crimson, Jimi Hendrix, Elvis Presley, a The Doors és a Beatles.
A kötet egyik szerkesztője, Békés Pál a szerdai bemutató kapcsán elmondta: a könyv megszületéséhez az ötletet részben saját, A Hold túloldalán című novellája adta (ami tisztelgés a Pink Floyd előtt), részben a másik szerkesztő, Tóth Krisztina Doors című írása. Elsősorban nem a rockzenéhez való személyes kötődés alapján választottak szerzőket, hanem azok jöttek számításba, akiktől jó művekre számítottak. Később olyan szerzők is bekerültek a körbe, akik korábban nem írtak prózát, mégis sejteni lehetett, hogy jól írnak és közük van a rockzenéhez - utóbbira példa Bárdos Deák Ágnes, a Kontroll Csoport egykori énekesnője.

A kötet címadója Garaczi László írása. A szerkesztők olyan címet szerettek volna, ami jól hangzik, tömör, rögzül a köztudatban. "A cím jól kifejezi, hogy a mi életünkbe ezek a zenék belehasítottak" - fogalmazott Békés Pál. Kitért arra is, hogy a kötet kislemez méretű és formátumú, ami egyben a retró és a nosztalgia világába is utalja a válogatást.
    
"Szintén zenész" Egressy Zoltán drámaíró, aki az 1990-es években népszerű, dallamos rockzenét játszó Sztriptíz zenekar dobos-vokalistája volt. A kötetben szereplő írása élete első novellája. "Felkérésre írtam, de annyira megtetszett a műfaj, hogy mostanában alapvetően novellákat írok" - meséli. Az Összesítés című novella szerelmi történet, amelynek hátterében az Alphaville együttes zenéje és dalszövegei bújnak meg.

"Irodalomban és zenében számomra a ritmus a közös, hiszen ritmusa nemcsak egy versnek vagy egy novellának van, hanem mondjuk egy színdarabnak is. A másik hasonlóság a szerkesztés, a zenét és az írást egyaránt nagyon tudatos dolognak érzem, mindkettőhöz hideg fej kell" - véli Egressy. Kitér arra, hogy annak idején nagyon szerette az új hullámos Alphaville-t, de ezzel párhuzamosan például az Európa Kiadóért és az R-Góért is tudott lelkesedni.

A vajdasági származású, a délszláv háború idején a katonai behívó elől Magyarországon menedéket talált Balázs Attila az egykori Jugoszláviából idézett fel egy személyes és szintén szerelmi történetet a kötetben. A Számmörtájm című írás a dzsesszklasszikus dalt idézi fel.

"Úgy gondolom, a rockban maga a történelem is benne van, korképet, konkrét viselkedési formákat tud mutatni" - jelentette ki Balázs Attila.

A Hasítás című kötetben olvashatók még Bán Zsófia, Demény Péter, Dragomán György, Esze Dóra, Garaczi László, Grecsó Krisztián, Háy János, Hazai Attila, Jánossy Lajos, Kapecz Zsuzsa, Kemény István, Kiss László, Kiss Ottó, Majoros Sándor, Méhes Károly, Ménes Attila, Podmaniczky Szilárd, Radics Viktória, Salamon András, Szüts Miklós írásai.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés