bezár
 

színház

2015. 02. 24.
projekt_LULU* a Jurányiban
Bemutató: 2015. március 5., 19h, Jurányi Ház, 1027 Budapest, Jurányi u. 1.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
projekt_LULU* a Jurányiban Március 5-től látható az Jurányi Produkciós és Inkubátorházban Geréb Zsófi legújabb rendezése, a Frank Wedekind Lulu című drámája nyomán készülő projekt_LULU*. A klasszikus femme fatale figuráról szóló darab átdolgozása a MANNA és a MASZK (Szeged) koprodukciójában, a II. TITÁNium Színházi Szemle Jurányi-díjas előadásaként jön létre.

Geréb Zsófi 1990-ben született Budapesten. 2008-2010 között az ELTE Bölcsészettudományi Karán hallgatott szabadbölcsészetet, esztétika-filozófia szakirányon, majd 2010-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező osztályába jár, aminek Székely Gábor és Bodó Viktor a két osztályfőnöke, és idén végez. 2011-ben részt vett az INSTED (International Network for Students in Theatre Directing) színházi workshopján Amszterdamban, 2012-ben Bodó Viktor vezetésével workhop-ot tartott egyetemi osztálytársaival a Split Summer Festival Masterclass keretében színészek számára. Színészgyakorlatok tematikában 2014 áprilisában a római Accademia Nazionale d’arte drammatica Silvio d’Amicón szintén műhelygyakorlatot tartottak az akadémia másodéves színészhallgatóinak részvételével. 2013-ban szakmai gyakorlatát a Nemzeti Színházban töltötte Mohácsi János mellett, A velencei kalmár című előadásában. Ugyanebben az évben Witold Gombrowicz Yvonne, a burgundi hercegnő című darabját rendezte meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem Ódry Színpadán. 2014 őszén a rendező, Kiss Csaba munkatársaként dolgozott a Miskolci Nemzeti Színház IV. Henrik című előadásában. Szintén 2014 őszén a Magyar Állami Operaházban rendezte meg Joseph Haydn A lakatlan sziget című operáját, ami a 2015-2016-os évadban is szerepelni fog az Operaház műsorában.

Szkéné színház

Új előadása, a projekt_LULU* témáját azért tartja fontosnak, mert azokról a társadalmi nyomásokról szól, amelyek sztereotip, frusztráló nemi szerepekbe kényszerítenek minket, nőket és férfiakat egyaránt. Elsősorban a „nő-kérdésről”, a nők helyzetéről szól az előadás, amennyiben Lulu sorsát követi végig, de mivel Lulu férfiakkal van körülvéve, mindkét nemet érintő, releváns kérdéseket szeretne megfogalmazni. Mindezt egyfelől Wedekind drámájának szövegével, másfelől pedig kortárs dokumentarista és fikciós anyagok beemelésével teszik az előadásban, lehetőleg minél több színházi eszközt felhasználva (fotó, videó, zene, mozgás, stb…).

 

A MANNA és a MASZK (Szeged) közös előadása,

a II. TITÁNium Színházi Szemle Jurányi-díjas előadása

Frank Wedekind nyomán

projekt_LULU*

* dokumentarista szörnytragédia, 1895-2015

fordította Forgách András

Amikor egy népszerű női magazinban „ A nő munkája a férfi" címmel jelenik meg írás, vagy a beépített szekrénytől az alufóliáig mindent meztelen női testtel reklámoznak, akkor kiderül, hogy valójában nem történt elegendő változás a nőkérdés terén az elmúlt száz évben. Az előadás Frank Wedekind századfordulós drámája és kortárs dokumentarista szövegek felhasználásával ezt a témát és a nemi egyenlőtlenségek problematikáját járja körül.

Epizódok villannak fel Lulu életéből, aki a klasszikus femme fatale figura megtestesítője. Sorsa azonban kizárólag a mellette levő férfiaktól függ. A kérdés az: mi történik, ha megpróbál függetlenedni? Mi lehetett akkor és mi lehet most az „önálló” nő perspektívája? Mi a szerepe ebben a férfinak? Károsak-e a „tipikus” nemi szerepek? Ha igen, mennyire? Egyáltalán, mi az a feminizmus? És kell-e? És mi köze ehhez a férfiaknak? És vajon fel kell-e tenni ezeket a kérdéseket, vagy minden pont jó úgy, ahogy van?

 

SZEREPOSZTÁS

Lulu – Sodró Eliza

Schigolch – Béres Miklós

Alwa – Dér Zsolt

Geschwitz – Kőszegi Mari

Schöning / Jack – Sipos György

Goll / Mr. Hopkins – Borsányi Dániel

Schwarz / Dr. Hilti – Rózsa Krisztián

Rodrigo / Kungu-Poti – Bán Bálint

 

Zenészek: Szabó Sipos Ágoston, Csizmás András, Komjáti Áron

Díszlet, jelmez: Juristovszky Sosa

Videó: Karcis Gábor

Operatőr: Táborosi András

Asszisztens: Szélinger Anna

Dramaturg: Zsigó Anna

Produkciós vezető: Gáspár Anna

Rendező: Geréb Zsófi

Részletek és jegyrendelés a honlapon.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban

Más művészeti ágakról

Csáki László: Kék Pelikan
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés