bezár
 

film

2015. 07. 06.
Cineuropa díj a Lizáért
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Cineuropa díj a Lizáért Ujj Mészáros Károly játékfilmrendezői bemutatkozása, a Filmalap támogatásával készült Liza, a rókatündér nyerte a Cineuropa díját az újvidéki filmfesztiválon. 

Ujj Mészáros Károly első mozifilmje, a Liza, a rókatündér nyerte a hétvégén zárult újvidéki Cinema City filmfesztiválon a Cineuropa díját. A négy nyelven megjelenő rangos filmes szaklap az újvidéki fesztivál pályakezdőket felvonultató Fresh Danube programjának legjobb filmjét díjazta. A zsűri indoklásában kiemelte, hogy a Liza, a rókatündér szórakoztató és eredeti, látványvilága pedig nagyszerű.

Tolnai Szabolcs filmrendező Flowers of Evil című szerb fekete-komédiájáért a kisköltségvetésű filmek versenyében (Up to 10000 Bucks) kapta meg a legjobb film díját.

A június 29-től július 5-ig tartó újvidéki filmfesztiválon összesen 70 filmet mutattak be idén.

A Balsai Móni főszereplésével készült Liza, a rókatündért korábban Portugália, Belgium, Hollandia, Spanyolország, Brazília és Amerika rangos filmfesztiváljai díjazták. A Liza, a rókatündér a Filmalap 220,36 millió forint értékű filmgyártási támogatásával készült a Filmteam produkciójában, producere Major István.

A Liza, a rókatündér február óta nagy sikerrel szerepel a magyar mozikban az A Company Hungary forgalmazásában, már több mint 115.000-en váltottak rá jegyet.

 

Liza, a rókatündér

Liza, (Balsai Móni – Társas játék, Couch Surf, A berni követ) a csinos, de roppant szerény ápolónő élete egy csapásra megváltozik, amikor születésnapi kimenőt kap. Elhatározza, hogy megtalálja élete szerelmét, ám hamarosan több hullazsákba került hódolója lesz, mint élő. Ezért a fiatalon elhunyt japán slágerénekes, Tomy Tani szellemének (David Sakurai – Az eltűnés sorrendjében, Dark Samurai, Le Accelerator) segítségével Liza arra a következtetésre jut, hogy ő egy elátkozott rókatündér. A nagyszámú áldozat és a késsel mesterien bánó Liza felkelti a rendőrség érdeklődését, és a különc helyszínelő, Zoltán Zászlós (Bede-Fazekas Szabolcs – Tűzvonalban, Valami Amerika) nyomozni kezd. Eközben a kétségbeesett és szerelemre vágyó Liza a maga szerény, de következetes módján megpróbálja legyőzni az átkot és megtalálni az igazit…

Őrjítően rövid csipkeruha, finn western zene, juharszirupos ponty, szövevényes nyomozás és sok-sok románc. Ujj Mészáros Károly (3 történet a szerelemről, Alena utazása) abszurd romantikus vígjátékának különlegességét nem csak a szórakoztató történet, a ’70-es évekbeli japán slágerek, az egyedülállóan stilizált és aprólékosan kidolgozott képi világ adja, hanem az a példátlan maximalizmus, amellyel a rendező, csodabogár szereplői (Szabó Győző, Molnár Piroska, Schmied Zoltán, Cserna Antal, Hajdu Steve és Kovács Lehel) segítségével felépített egy jelen világunkra, vágyainkra reflektáló párhuzamos univerzumot, amelyben bármi megtörténhet.

Bővebb információ a Liza, a rókatündér című filmről a facebookon.

 

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Prikler Mátyás: Hatalom

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés