bezár
 

irodalom

2017. 01. 16.
A hosszú távú tervezés Prőhle Gergely programjának alapja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hosszú távú tervezésen alapuló programot kíván megvalósítani a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) és az ahhoz kapcsolt intézményekben Prőhle Gergely, a múzeum új főigazgatója, aki terveiről az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában beszélt.

Felidézte, hogy az elmúlt néhány hónapban arra törekedett, hogy minél jobban megismerje az intézmény működését, a gyűjtemények tartalmát és az ezekhez kapcsolódó terveket. Mint mondta, igyekezett beépíteni programjába elődje, E. Csorba Csilla és a munkatársak tapasztalatait, és összeállítani azt az irányt, amelyet követni szeretne az elkövetkező hónapokban, években az intézmény fejlesztése érdekében.
    

Prőhle Gergely arról is beszélt, hogy komoly fejlesztésekre készülnek az intézményhez tartozó Mesemúzeumban, illetve a februártól a PIM kezelése alá kerülő Bajor Gizi Színészmúzeumban és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben is, hiszen fontos, hogy a különböző kiállítóterek programjai reagáljanak egymásra. Az idei Arany János-emlékévben vagy a száz éve született Szabó Magda életművének bemutatásakor az irodalmi vonatkozás mellett szeretnék bemutatni a téma gyerekirodalmi, színházi, irodalomtörténeti, illetve képzőművészeti vonatkozásait is.
    

Megjegyezte, az irodalmi hagyatékok méltó kezelése szintén fontos kihívás, ezzel összefüggésben kiemelt feladat a gyűjteménygondozás és a digitalizáció is.
    

Az új főigazgató elmondta, hogy a Magyar kultúra napjához kapcsolódva nyílik az Erdély és 1956 kapcsolatát vizsgáló kiállítás, az esztendő további programjai pedig elsősorban az irodalmi évfordulókhoz, például az Arany János-emlékévhez és Szabó Magda születésének századik évfordulójához kötődnek.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Alex Garland: Polgárháború
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés