bezár
 

art&design

2009. 11. 22.
A meleg gyötrelem művészei Rómában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Négyszáz év választja el őket, mégis egymás mellett állítják ki ezen az őszön Caravaggio (1571-1610), a nagy olasz mester és a 20. század egyik meghatározó alkotójának számító ír Francis Bacon (1909-1992) festményeit Rómában.
Caravaggio csaknem 400 éve halt meg, Bacon 100 éve született. Mindketten a valóság fájdalmas arcát tükrözik, bár a realizmushoz való viszonyuk nehezen lehetne ellentétesebb. A római Galleria Borghese közös tárlatán kitűnik, hogy mindkét festő az emberi forma bűvöletében élt és a lehető legkifejezőbb portrékat alkotta.

Caravaggio és Bacon is radikális újítónak számított a maga korában: az előbbi a manierizmus torzító idealizmusa ellen lépett fel, makacsul ragaszkodott a realista ábrázoláshoz, Bacon pedig az absztrakció uralma idején is kitartott az emberi formák mellett.

"Bacont és Caravaggiót művészetük intenzitása jellemzi" – fejtette ki a Reutersnek Michael Pepiatt, a kiállítás egyik kurátora, aki Bacon barátja volt és életrajzot is írt róla.

Mindkét festő a melegek ikonjának számít, mindketten zseniális, ugyanakkor tragikus sorsú, meggyötört emberek voltak, akiknek életére rányomta bélyegét az erőszak. Bacon szeretője öngyilkos lett, Caravaggiót pedig gyilkosság vádjával halálra ítélték – ezek a drámák rányomták bélyegüket műveikre is.

"Mindketten tudatában voltak annak, milyen rövid az élet és milyen törékeny az emberi lét, és mindketten ki is fejezték ezt az érzést művészetükben" – jelentette ki Pepiatt.

Bacon 17 alkotása látható Caravaggio 14 képe mellett, az utóbbiak között ott van a Madonna kígyóval és a Beteg Bacchus, amelyek a Borghese állandó gyűjteményének részét alkotják. Bacon több művét, köztük a Fej VI című festményt és Velazquez X. Ince pápát ábrázoló képéről készített tanulmányait a londoni Tate Gallery kölcsönözte.

A Galleria Borghese fényűző előcsarnokában Bacon triptichonja látható, amelyet szeretője, George Dyer halála után festett, eltorzult, félmeztelen férfialakok dermesztő figuráival, amelyekből az élet elszáll és hússzínű foltokba olvad.

Az ősszel megnyílt különös páros kiállítás 2010. január 24-ig tekinthető meg. A tárlat kezdettől óriási érdeklődést keltett, már több mint 70 ezren tekintették meg. A sikerre való tekintettel a Borghese meghosszabbította a látogatási időt és 30 százalékkal növelte a naponta kiadható jegyek számát.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Dev Patel: A Majomember
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés