bezár
 

zene

2010. 01. 15.
Bootlegbe oltott komolyzene
Dargay Marcell: A szabadulóművész analógiája
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Dargay Marcell koncertsorozata a Krétakör Bázison lépésről lépésre közelít egy interaktív kortárszenei esemény megvalósítása felé. A közönség, az előadók és a zeneművek közötti kapcsolódási pontok hálózatba szövése, és a „nyitott mű” megfogalmazása most vasárnap folytatódik. Komolyzenei bootleg, improvizációs elemzés és hangzó analízis egy játékos, otthonos hangulatú koncerten.
A Krétakör Báziséletének zenei programsorozata, A szabadulóművész analógiája negyedik alkalommal jelentkezik január 17-én 19:00-tól. Az öt részesre tervezett sorozat fiatal művészeti vezetője, Dargay Marcell zeneszerző mellett, a koncertek állandó résztvevői Dinyés Dániel és Futó Balázs zeneszerzők, Földesi Péter fuvolaművész és a számos, rangos, előadóművészeti díjjal kitüntetett Accord Quartet.
Dargay Marcell: A szabadulóművész analógiája
A szabadulóművész analógiája Dargay Marcell személyes, zenei reflexiója a Krétakör A szabadulóművész apológiája című, 2009 tavaszi, városterápiás akciósorozatára. Az ott használt dramaturgiai koncepció ihlette a komolyzenei profilú előadássorozatot, mely fokozatosan nyit a hallgatók felé, interaktív viszony kiépítését kezdeményezve. A program célja, hogy tisztán zenei eszközökkel, illetve a közönség aktív részvételével és közreműködésével hozzon létre a hagyományos koncertekkel szemben egy teljesen új hangzóélményt jelentő eseményt.

A komolyzenei előadásokhoz képest szokatlan, inkább a bootleg műfajához közelítő eljárással boncolják szét, majd építik újjá régi és újabb szerzők munkáit a bécsi klasszikusoktól a mai, kortárs komoly zenéig. Az egyedülálló koncepció rávilágít, hogy a kortárs, digitális zenei műfajok analógiájára, a DJ-zés elvéhez hasonló módon működhet akár egy kísérletező kedvű vonósnégyes is, a vele együttműködő, ám zeneileg nem feltétlenül képzett közönséggel együtt.

A kortárs komolyzene és a digitális zenei műfajok kapcsolódásival kísérletező koncertsorozat a Krétakör Bázis egyik legnépszerűbb programja. Az előző koncertek hangfelvétele és képanyaga a Krétakör blogon elérhető, a sorozat végeztével pedig CD-n is megjelenik a Krétakör gondozásában. A szabadulóművész analógiája közreműködőinek műveit e hónap végén, január 29-én, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben rendezett hangversenyen mutatják majd be.

A január 17-i előadásra 500 forintos áron jegyek válthatók a helyszínen (Krétakör Bázis, IX. kerület Gönczy Pál u. 2.)
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Alex Garland: Polgárháború
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés