bezár
 

art&design

2007. 10. 17.
Arany Oroszlán díjat kapott a magyar pavilon Velencében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Arany Oroszlán díjat kapott a magyar pavilon Velencében A Velencei Biennálék történetében idén először a legjobb nemzeti pavilonnak járó Arany Oroszlán díjat a Magyar Pavilon nyerte el Andreas Fogarasi Kultur und Freizeit (Kultúra és szabadidő) projektjével, Timár Katalin kurátor rendezésében - írja sajtóközleményében a Műcsarnok.
A kiemelkedő nemzeti kiállításért járó Arany Oroszlánt egy olyan pavilon kapja, ahol az építészet és a kultúrtörténet segítségével elgondolkodtató és költői kapcsolatokat hoztak létre a tartalom, a képi nyelv és a kiállítás architektúrája közt. A zsűri elismerésre méltónak tartja a művész megközelítését is, amellyel a modernitást, illetve annak utópiáit és kudarcait vizsgálja közös történelmünk kontextusában.

A díjat ma 12 órakor az Arsenaléban, a Teatro alle Tese-ben Davide Croff, a Velencei Biennále elnöke és Robert Storr, az 52. Velencei Biennále igazgató főkurátora adta át dr. Petrányi Zsoltnak, a Magyar Pavilon nemzeti biztosának, Timár Katalin kurátornak és Andreas Fogarasinak.

A Velencei Biennále öt kategóriában kiosztott Arany Oroszlán díjait az 52. Velencei Biennále igazgató főkurátora, Robert Storr által felkért nemzetközi zsűri ítéli oda. Az idei Biennálé zsűritagjai:

Manuel J. Borja-Villel (elnök), a Museu d’Art Contemporani de Barcelona igazgatója
Iwona Blazwick, a londoni Whitechapel Gallery igazgatónője
Ilaria Bonacossa, a torinói Fondazione Sandretto Re Rebaudengo kurátora
Abdellah Karroum, Párizsban és Rabatban tevékenykedő független kurátor
José Roca, a bogotai Banco de la República, valamint a philadelphiai Philagrafika 2010 művészeti igazgatója
A 52. Velencei Biennále egyéb díjazottjai:

Malick Sidibé – Arany Oroszlán Életműdíj
León Ferrari – a központi kiállítás legjobb művészének járó Arany Oroszlán
Emily Jacir – a legjobb 40 év alatti művésznek járó Arany Oroszlán
Benjamin Buchloh – a kortárs művészet területén tevékenykedő kritikusnak vagy művészettörténésznek járó Arany Oroszlán
Nedko Solakov – Különdíj
Lithuanian Pavilion – Különdíj
A Biennálé történetében eddig négy magyar, illetve a magyar pavilonban kiállító művész kapott díjat: Ferenczy Károly (1905, Festészeti Arany Érem), László Fülöp (1907, Festészeti Arany Érem), Aba Novák Vilmos (1940, a Legjobb Külföldi Festőművész Díja), Joseph Kosuth (1993, a Biennále különdíja). A Magyar Pavilon most nyert először Arany Oroszlán díjat.

A 52. Velencei Biennále Magyar Pavilonjának sajtó- és képanyaga letölthető a Velencei Biennále Magyar Pavilonjának weboldaláról ([a]http://www.biennale07.hu/press_c.html),[text]http://www.biennale07.hu/press_c.html),[/a] illetve a Műcsarnok weboldaláról: [a]http://www.mucsarnok.hu/new_site/index.php?lang=hu&cm=sajto&curmenu=501[text]http://www.mucsarnok.hu/new_site/index.php?lang=hu&cm=sajto&curmenu=501[/a]


A Magyar Pavilon katalógusának magyar és angol nyelvű kiadása megvásárolható a Vince Kiadó könyvesboltjában a Műcsarnokban és a Ludwig Múzeumban, illetve megrendelhető a Biennále Irodán keresztül (biennaleoffice@mucsarnok.hu) és a [a]http://www.amazon.de[text]www.amazon.de[/a] weboldalon (angol nyelven).
nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés