bezár
 

irodalom

2017. 12. 18.
Egy bűncselekmény-sorozat feltárásának kezdete
Pollágh Péter költő
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Egy bűncselekmény-sorozat feltárásának kezdete Karácsony előtt szerettük volna megtudni, neves szerzőink, irodalomkritikusaink, kiadóink milyen könyveket szerettek, milyen helyekre járnak legszívesebben, melyik a kedvenc borítójuk, és így tovább.

PRAE.HU: Mi volt 2017 nagy könyve számodra a magyar irodalomban és a világirodalmiak közül?

Szívlapát (versek kamaszoknak), Szép versek, Az év versei, Szlovákiai magyar Szép irodalom, Gyalogösvények a magasba (szlovák költők antológiája), Roland Barthes: Roland Barthesról, Deres Kornélia: Bábhasadás, Borda Réka: Hoax, Németh Gábor Dávid: Banán és kutya, Závada Péter: Roncs szélárnyékban, Ács Margit: Párbaj, Tolvaj Zoltán: Fantomiker, Áfra János: Rítus, Tóth Kinga: Holdvilágképűek, Jo Nesbo: Szomjúság, Raffay Ernő: Ady Endre és a Nyugat, Sopotnik Zoltán: Moszkvics, Ferencz Mónika: Hátam mögött dél, Korpa Tamás: Inszomnia, Zilahi Anna: A bálna nem motívum, Tóth Krisztina: Párducpompa, Bartis Attila: A vége, Pataky Adrienn: Szabad kötöttség, Tolnai Ottó: Nem könnyű, Deres Kornélia: Képkalapács, Kathryn Croft: A lány, akinek nincs múltja, Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének!, Schein Gábor: Üdvözlet a kontinens belsejéből, Nagypál István: Prelúdiumok és fúgák között, Kemény István: Lúdbőr, Márai Sándor: A teljes napló sorozata, Nemes Nagy Ágnes összegyűjtött versei, Daniela Kapitánová: Könyv a temetőről.

Remélem, jövőre olvashatok első kötetet többüktől: Herczog Noémi, Kis Orsolya, Vida Kamilla, Rákóczi Zoltán, Simon Bettina, Bánóczi Beáta, Lauró Petronella, Balogh Anett, Bari Fatima, Paluska Zsuzsanna, Somorjai Réka, Ferentz Anna-Kata, Pintér Kitti, Borsik Miklós, etc.

PRAE.HU: Melyik irodalmi program volt idén a legizgalmasabb?

Mindent elmond a magyarországi irodalomról, hogy az idei év legfontosabb eseménye egy bűncselekmény-sorozat feltárásának kezdete volt. Még legalább 200 irodalmár elkövető azonosítása előttünk áll: 2018-ban ez megtörténhet.

PRAE.HU: Milyen folyóiratokat, lapokat, blogokat olvastál idén? 

40-45 újságot olvasok rendszeresen, és mindig szeretek újakat felfedezni, mert elunom őket. A magyar írásbeliség süllyed. Kommentet neveznek tanulmánynak, kocsmai köhögést kritikának, etc. Ezek legtöbbször már csak az üresség formái. Mit szólna ehhez a Gomböntő? Virágzik a képzavar, a halandzsa, a magyartalanság, az utánzás, a plágium, a grafománia és az erkölcsi relativizmus. S a végére egy kis Ady: „Kis országokban általában gyilkolják az egyéniségeket. Nálunk azonban valóságos hekatomba-rendszer van, s rettenetes, hogy a redakcióba került, nagy dolgokra termett talentumokból milyen rohamosan irtják ki éppen azt, ami e talentumokat talentumokká teszi: az újat, a színeset, az érdekeset és erőset”.

PRAE.HU: Van-e kedvenc irodalmi helyed? (Akár beülős-valóságos, akár virtuális?)

Farkasréti temető.

PRAE.HU: Mit neveznél az év műfajának?

A tényfeltáró vallomásokat. Remélem, elkezdődik végre a 21. század, és a nemi erőszak (megkísérlői és) elkövetői lelepleződnek, majd börtönbe kerülnek és életük végéig ott is maradnak (nyilván szigorítani kell a büntetési tételeket). Vége lesz a hallgatásnak, az áldozathibáztatásnak, a nőgyűlöletnek, a bagatellizálásnak, az összekacsintásnak, és a tagadásnak. És senki nem tarthat többé például pedofil írótáborokat. És nem lesz több olyan, hogy „ezt el kell tűrnöd”. Meg fogunk tisztulni.

PRAE.HU: Milyen még nem lefordított külföldi kötetet olvasnál szívesen magyarul?

Anne Sexton, Geir Gulliksen könyveit.

PRAE.HU: Milyen szerzőt hoznál Magyarországra?

Susan Forwardot, a hibátlan Mérgező szülők című könyv szerzőjét.

PRAE.HU: Milyen újrafelfedezésnek örülnél? 

Henrik Ibsen, Raymond Chandler, Jean Baudrillard, Foucault, Nietzsche, Nemes Nagy Ágnes, Ottlik Géza, J. R. R. Tolkien, Orbán Jolán, J. K. Toole, Dexter Morgan, Wittgenstein, Hamvas Béla, Tóth Árpád, Hervay Gizella, Csengey Dénes, Krúdy Gyula, Ady Endre, József Attila, Kassák Lajos, Szécsi Margit, Csajka Gábor Cyprián, Holló András, Bólya Péter, Vaderna József, Sarkadi Imre, Lorenzo Ribeira, Weöres Sándor, Craig Clevenger, Lázár Ervin, Makovecz Imre, Kopp Mária, Buda Béla, Pilinszky János, Leslie Konpe, Michael Scott, Mr. Walter White, Dougie Jones, Tóth Erzsébet, Roland Barthes, Orbán Ottó, Ladik Katalin, Takács Zsuzsa, J. D. Salinger, Darvasi László, Csoóri Sándor, Grendel Lajos, Tóth László, Temesi Ferenc, Ács Margit, Vasadi Péter, Domonkos István, Ágh István, Szini Gyula, Dobai Péter, Gál Ferenc, Szegedy-Maszák Mihály, Fenyvesi Ottó, Ratkó József, Márai Sándor, Kantár Csaba, Bratka László, Sós Mária, Hevesi András, Paul Johnson, Gion Nándor, Bodor Ádám, Bartis Attila, J. K. Rowling, Fejes Endre, Császár István, Kondor Béla, Emile M. Cioran, Sziveri János, Mario Puzo, Borbély Szilárd, Corrado Cattani, Monori Lili, Kovács Lajos, Őze Lajos, Latinovits Zoltán, James Gandolfini, Roland Barthes, Frank Herbert, Philip Pullman, Tar Sándor, Szilágyi Domokos, Žižek, Edward Hopper, Galsai Pongrác, Szabó Lőrinc, Sylvia Plath, T. S. Eliot, Jonathan Stroud, Hans Castorp, Mándy Iván, Cseh Tamás, Johann Georg Hamann, etc.

PRAE.HU: Volt idén kedvenc borítód?

A Parti Medve borítója.

Parti Medve

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).

-- Benedek Anna --


További írások a rovatból

irodalom

Operálj nyucává végleg! Operálj nyucává végleg!
A Margó Fesztivál Világirodalmi színpadán mutatták be Csepregi János, Dániel András és Kollár Árpád új könyvét, a Nyuca bestiáriumot (Scolar Kiadó, 2021)
irodalom

Szabad-e írás közben sírni? Szabad-e írás közben sírni?
Az idei Margón mutatták be Kalapos Éva Veronika Ezek voltak az apák című regényét (Athenaeum Kiadó, 2021)
irodalom

Nincsen hegedűtok, amibe egy hegedű pontosan illene Nincsen hegedűtok, amibe egy hegedű pontosan illene
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 1. nap
irodalom

Az irodalomnak tényleg úgy van vége, hogy szórakoztat? Az irodalomnak tényleg úgy van vége, hogy szórakoztat?
Elindult a Késelés Villával 5. évada!

Más művészeti ágakról

Fenyő D. György: Útikalauz a vershez. Tilos az Á, 2021
Interjú Káli Gáborral versenyekről, karrierépítésről, zenei együttműködésekről
építészet

Gyárépületből kreatív műhely Gyárépületből kreatív műhely
Megalakult a Goldberger-kollektíva


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés