bezár
 

zene

2018. 01. 11.
A hiánycikk
Singer Street a Budapest Jazz Clubban, 2018., január 8.
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
A hiánycikk Igen, lehet azt mondani rám, hogy irigy vagyok – de sosem mások sikerére. Inkább mindig olyasmire, amit szívesen csinálnék, vagy csináltam, de másfele vitt az élet. Például az afféle magas szintű kamaraéneklés, amit a Singer Street csinál, kifejezetten irigylésre méltó, csábító számomra.

Az átlag magyar énekes nem jut el az együtt-zenélés ilyen fokára, sosem tapasztalja meg, milyen az, örömmel figyelni és reagálni egymásra, ugyanabban a zenében azonos részt vállalni. (Tolsztoj Kreutzer szonáta című elbeszélésében a férj egyenesen öl féltékenységében a harmónia ilyen típusú jelenléte miatt.) A Singer street jó működésének megértéséhez tudni kell, hogy az  itthoni zenei élet hiánycikke a piac, ami a professzionális működésű, minőségű vokális kultúrát táplálná. Fontos probléma, hogy itthon a vokális szó mitől vált hamis ikonná igazi létező történelem nélkül. Jó lenne továbbá, ha egyre többen megismernék azt az általános művészi légkört, azt a terhelt strukturális és egzisztenciális helyzetet, amiben ma egy magyar énekes él. Lényeges volna minden itthoni zenésznek pontosan ismerni, hogyan kéne működnie a vokális művészetnek. Én ezen a koncerten hallottam, hogyan kéne.

Ami igazán letaglózott az előadásukban, az a könnyedség és az összjáték, mert ez a kettő általában hiánycikk. Az pedig, hogy van négy olyan énekes, akik tudják, hogy milyen akkordban vesznek részt, és megfelelően intelligensek ahhoz, hogy az akkordokban betöltött szerepük szerint viselkedjenek a zenében, az egészen kivételes dolog, rég láttam ilyet!

A fülünkbe beleégett a mondat, hogy énekeljen mindenki, mert mindenki tud! Helyesbítenék, mert ez egy szakma: énekeljen mindenki, mert énekelni jó! Aki komolyabban foglalkozna vele, olvasson kottát, legyen otthon a zeneelméletben, mert a szép hangszín, a jó hangképzés ma már kevés. Magyarországon a zenei felsőoktatási intézmények megfelelő mennyiségben és minőségben kizárólag elmélet szakos hallgatóknak oktatják a kamaraéneklést. Aki énekesként végez, nem részesül ezekben, tehát nem olvas kottát (megtanulja a technikát és szerepeket hallás után), ami, valljuk be, vicces. Szerencsére egy határral odébb ez alapvetés, s természetesen a szép hang szintén. Ami ezeken felül van: az egyediség, a zeneiség, művészi hozzáállás az, ami számít, vagy számítania kéne Kodály Landben is. Jazzénekesek közt picit más a helyzet. Ők a tanulmányaik alatt megszerzik a kellő elméleti tudást, és ez így van rendjén. De klasszikus alapok nélkül az is kevés.

Amit ezen a koncerten láttam és hallottam, az mindezek üdítő ötvözete volt. Fehér Gábor, ex Cotton Club singer, aki az átiratok egy részét készíti, Fehér András operarendező fia. Adrienn, a húga karvezetést végzett zenés színész, Bartus Patrícia szintén zenés darabokban játszó fantasztikus hangú színésznő, Czutor Ignác pedig klarinétos, szaxofonos énekes. Mind a négyen olyan színpadi és zenei tudás birtokosai, ami igenis irigylésre méltó.

Ha tehetitek, március 5-én legyetek ott Ti is a következő BJC-s koncertjükön! 

Addig is a Hayd’N’Seek című lemezükről itt, http://singerstreet.com hallgassátok meg a But who may abide-ot, a Handel Messiás egyik alt áriájából készített átiratukat!

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Philipp György --


További írások a rovatból

Fischer Iván változata A Müpában
Mozart in the Jungle
Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.

Más művészeti ágakról

színház

Megtisztulás elvitelre Megtisztulás elvitelre
Ábel Stella Psyché-interpretációja. Monodráma, ami szó szerint a székhez szegez
irodalom

Záróakkord Záróakkord
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 7. nap
irodalom

A tudatosság határai A tudatosság határai
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 3. nap
irodalom

Ha lehet, akkor éljen és mozogjon Ha lehet, akkor éljen és mozogjon
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 1. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés