bezár
 

zene

2018. 10. 01.
Fel és le nyitni
Zenevilágnapi képeslap, 2018
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Fel és le nyitni A zene világnapja 75-ben Menuhintól olyan kezdeményezés volt, hogy a népek egymáshoz kerüljenek közelebb a zene által. Ma: zenéljenek minél többen. Függetlenül egymástól, vagy reagálva egymásra. Omoljanak le a művészetben (még ma is) élő társadalmi rétegek. Ne sznobkodjunk! Tényleg tartozzunk valahova. De ez a valahova ne egy kis kárpátmedó legyen csak, hanem legyünk a világ zenéjének részei és részesei.

Ma 2018-ban torz a kép. Kárpátmedó zárul befele, rétegződés, osztályozódás, elhatárolódás, irigykedés van közeledés helyett. Még mindig létezik az a művészi attitűd, hogy nesztek pórnép, elhoztuk nektek a magas kultúrát, pedig sokan közülünk sem tudják magukat felvállalni, keveslem a  belső igényt a tágulásra, a nyitásra, aminek nem csak kifelé, de le és fel is kell történni. A félelmet még ITThon is le kell hogy győzze a kíváncsiság. Egymás iránt, a közönségünk iránt. A zenék és népek egészséges keveredése, kultúraolvasztó tégelyek kialakulása érték. Okos lenne, ha legalább mi magunk nem gátolnánk a létrejöttüket. Ismerek itthon olyanokat, akik képesek nyitni, önmagukat meghazudtolni, „lealacsonyodni” vagy épp „felmagasodni”. Ez a zene világnapi képeslap nekik (is) szól. Mikor Menuhin előadta ezt az ENSZ-ben, azt is mondta, hogy a zenéhez kell csönd is. Ez is fontos. Nem hangerővel kell felülkerekedni egymáson, meg kell tanulni együtt játszani, kamarázni. Bárkivel, mert az lenne jó, ha lefelé nem derogálna, felfelé meg nem az volna a szempont, hogy ki mit gondol.

Klasszikus kedvencek 2018.

A zene nem valami wellnessképződmény, ez tévedés. (Arra is van alkalmas, hogy kikapcsoljon, ez igaz, de ennél többre kell tartani magunkat.) Egy okosabb barátom mondta, hogy a kultúra nem gyógyszer, amit ha beveszel, máris boldog vagy. Ha például sírni akarok, nem elég meghallgatnom a Mahler 9-et. Ahhoz gondolatok kellenek, vélemény, ok okozat, belső történet. Tudom magamról, hogy milyen zenék milyen történeteket, emlékeket, képeket indítanak el bennem. Ha arra van szükségem, felidézem ezeket, nem szégyen, valami érzelmi önkielégítés, amire időről időre szükség van. Azt is tudom, hogy, mint mindenfajta önkielégítés, egyedül, de legfeljebb párban végzendő. Szóval saját történetek kellenek, saját vélemény, gondolatok. A zenevilágnapi képeslapom fő mondandója: legyen véleményetek a zenéről, gondolkodjatok rajta. RAJ-TA!

zene a képeslaphoz

nyomtat

További írások a rovatból

Zenevilágnapi képeslap, 2018
Kirándulás a kintből a bentbe az Arcus Temporum Fesztiválon
Mózes Tamara szólókoncertjéről
Master Musicians of Jajouka a Trafóban

Más művészeti ágakról

építészet

Koncepció, kontextus, térbeliség Koncepció, kontextus, térbeliség
3h_3ház a Fugában
irodalom

A nagyon mély tavak nyugalma A nagyon mély tavak nyugalma
JAK műfordító-tábor 2018, hatodik nap
színház

Afrikai népmesék újragondolva Afrikai népmesék újragondolva
Homo Ludens Project: Csillagok szíve, Szeged, ZUG
irodalom

Háttal a mimetikus hagyománynak Háttal a mimetikus hagyománynak
A Helikon 2018/2. lapszámának bemutatója – Kelet Kávézó – 2018. október 10.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés