bezár
 

irodalom

2019. 10. 31.
OGM fotónapló – 2019. október
Kilátó
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Már a forró nyári hajtásban megfogadom, hogy ősszel lelépek és valami alig ismert északi szigeten kifújatom a széllel a fejemből a felgyülemlett kénes gőzöket. Szerencsére végre tartom magam a fogadalmamhoz és repjegyet veszek, végül Hollandiába. A Google Mapsen ugyanis kiszúrom Vlieland szigetét; büszke homokdűnék, pampafű-szerű növényzet és rengeteg hullám. Pont olyanok, amilyeneket olyan szelek hajtanak, amire a fejemnek most szüksége van. Sajnos későn reagálok, az alig lakott szigeten már nincs szabad szállás, így marad a déli szomszédja, Texel szigete. 

Ezt is szépen körbenyalja az Északi-tenger, menekülni csak tutajon lehet, de nem menekülni jöttem. Első nap egy ide nem illő fenyőerdőn át közelítem meg a vizet, útközben 30 kiló gombát, 10 kiló fácánt és 150 kiló turistát látok. Az erdő tetejére érve már hallom a zúgást, nem akarok egyből odanézni, ha még párat lépek a meredek homokdűnén, így szebb lesz az első emlék. Szebb is lett. Gyorsan megkerülök egy meggondolatlanul idehajított lakókocsiparkot, és már ott is vagyok, lábam alatt ropog a sok kagylóhéj, integetnek az apró tengeri csillagok, felszedem és beljebb hajítom őket, fel ne zabálják az arra cirkáló kutyák. Indulhat a fotózás, mindenáron szeretnék egy nagy képet készíteni, míg itt vagyok. Nem kettőt, nem hármat, és nem giccset. Egyelőre csak giccs van, például már másnap feltűnik egy kopasz fickó, két szép svájci pásztorkutyát vezet, elengedi őket és a dögök máris szügyig állnak a tengerben. Váratlanul megjelenik egy szelídebb harmadik svájci, Texelig kell jönni egy ilyen véletlenig, három farkassziluett mögött bukik a Nap a vízbe, szép fotó, de nem nagy.

A sziget keleti oldala unalmas, oda ki se nézek, de a homokos partot alaposan bejárom, fotózom a hajlongó fűtengert, ami a helyén tartja a dűnéket. A szűz homokon járva mintha egy másik bolygón lennék. Ezek tervezett képek, már indulás előtt láttam őket magam előtt falitapétaként, most el is készültek. Direkt alul exponálok, hogy majd fekete-fehérben felhúzva jobban üssön. Üt. De ez is csak szép. Utolsó napomon szélvihar, rajtam három réteg ruha és esőkabát, a holland gyerekek meg mezítláb rohangálnak körülöttem. Sárkányt eregetnek, kutyát sétáltatnak, osztrigahéjat gyűjtenek, fémkeresőznek vagy homokvárat építenek. Egyesek még gátat is terveznek köré, olvad a jég, ez benne lehet a vérükben. Ennek a srácnak biztosan. Övé a sziget legnagyobb vára. Ez nagy szó, mert ez egy 22 kilométeres partszakasz. Most megpihen, de pont erősödik a szél és a dagály is besegít, a gát átszakad. Nem adja fel, átázott zokniban áll neki az új gátnak, de már a negyedik hullám áttöri, feladja. Kimerülten áll fel a várra, nézi a szürke horizontot, a távolban egy tankerhajónak csak a teteje látszik, mégsem lapos a Föld, fázok, amikor kattintok. Azt hiszem, nem nagy kép, de szép.

OGM fotónapló - Kilátó

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Oláh Gergely Máté --

Oláh Gergely Máté (1983). A Kodolányi János Főiskola angol nyelv- és irodalomtanár – kommunikáció szakán végzett 2006-ban. Reklámügynökségi munkája után jelenleg szabadúszó fotós, leginkább eseményfotókat, portrékat és utcafotókat készít, nem áll tőle távol a szociofotózás sem.


További írások a rovatból

irodalom

Teadélután Lázár Ervinnel Teadélután Lázár Ervinnel
Kis Présház, 2020. október 28.
irodalom

Te meg úgy nézel ki, mint Bukowski Te meg úgy nézel ki, mint Bukowski
Fehér Enikő és Radisz Afrodité a Kis Présházban, 2020. 10. 28.
irodalom

Eljutni a bizonytalanságtól a stabil válaszokig Eljutni a bizonytalanságtól a stabil válaszokig
A jó irodalom legfiatalabb helye – 1982-2018, JAK-füzetek
irodalom

Két esemény margójára Két esemény margójára
A Margó Irodalmi Fesztivál zárónapjáról

Más művészeti ágakról

art&design

Ördögavatás Ördögavatás
Humán holtterek körbejárása a Pécsi Galériában
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Minden egy Excel-táblázattal indult Minden egy Excel-táblázattal indult
Interjú Puklus Péter fotográfussal képzőművészetről, nemzetközi kapcsolatépítésről, a szabad alkotás lehetőségeiről és jövőbeli tervekről
A szolgálólány meséje az HBO-n
art&design

A lélek tájképei A lélek tájképei
A magyar performansz története 1966–2018 (6): Nyugati magyar performansz: Nagy József és a Jel Színház (1986-), Kerekes László (1988–2010)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés