bezár
 

irodalom

2020. 11. 10.
A Molyon az a legrosszabb, ha már nem írnak rólad
Toroczkay András estje a Kis Présházban, 2020. október 28.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Volt egyszer egy sorozat – a JAK-füzetek című programsorozat második állomásának meghívottja Toroczkay András volt, akit Nagy Márta Júlia kérdezett A labirintusból haza című verseskötetéről, ami Balajthy Ágnes és Borsik Miklós sorozatszerkesztésében jelent meg 2015-ben. Szó volt az első írói tapogatózásról, karantén és szakáll kapcsolatáról és a jövőbeli tervekről. Az esten felcsendült néhány Belső Parancs szám is, ezeket a szerző Barlog Károllyal és Vili kutyával közreműködve adta elő.

A beszélgetés rituális felolvasással kezdődött, majd Nagy Márta Júlia a már jól bejáratott, rituális kérdésekkel folytatta: hogy élte meg, esetleg megbánta-e a JAK-füzetes megjelenést? Toroczkay erre elmondta, hogy a füzet végeredménye tetszett neki, főleg az Oláh Gergely Máté fotóját felhasználó borító, ami véleménye szerint jól eltalált és nagyon illeszkedik a kötethez.

A szerzőtől megtudhattunk műhelytitkokat is a kötet szerkesztésével kapcsolatban: Borsik Miklóssal felszabadító volt együtt dolgozni, aki két szöveg szerkesztése között sokat ukulelézett és dobolt, majd visszatérve (ahogy ez lenni szokott), jó sok szöveget kihúzott, de Toroczkay ezekkel a döntésekkel utólag már egyet tud érteni. A kötet fogadtatásáról és a kritikákról egyébként nincsen habzó véleménye, az zavarná leginkább, ha azok egyáltalán nem is születnének.

Nagy Márta Júlia, Toroczkay András és Barlog Károly

Toroczkaynak a 2015-ös év szakmai szempontból egyébként sűrű volt: ebben az évben jelent meg A labirintusból haza, illetve novelláskötete, a Búcsú Éhestől is, ezt a zsúfoltságot visszatekintve, a marketing szempontjából már nem tartja túl okos húzásnak.

Arról, hogy mit jelentett neki a felkérés, a megjelenés és a JAK-közösség, elmondta, hogy szereti a falkában való létezést, fontos neki, hogy egy közösség része legyen, továbbá elég nehezen viseli, ha kihagyják valamiből.

Ezt Nagy Márta Júlia még megtoldotta azzal, hogy ezen nincs mit szégyellni, a FoMO (Fear of Missing Out) jelenség napjainkban mindannyiunk életének gyötrő része.

Toroczkay az esten beszélt korábbi szorongásának tárgyáról is, ami azt hiszem, hogy minden fiatal író szívét és idegrendszerét feszíti, mint az irodalmi szocializáció és az első tapogatózásokkal kapcsolatos megpróbáltatások. Ezeket véleménye szerint azzal lehet leküzdeni és feloldani, hogy egyszerűen terepre mész, tapasztalsz, nem pedig élből azt gondolod, hogy ki vagy rekesztve, annak ellenére, hogy oda se dugtad az orrod.

A karanténnal, a bezárkózással kapcsolatban kifejtette, hogy

eleinte nehezen viselte, de aztán belerázódott, eldöntötte, hogy amíg ez az egész eltart (a vakcina érkezéséig) addig szakállat növeszt.

Mikrofon és szakállEnnél fontosabb, hogy az események hatására elkezdett benne egy regény érlelődni, aminek a végét még nem nagyon látja, sok kutatómunka lesz benne, mélyítenie kell a tudását például a kábeltelevíziózás témakörében.

Jövőre várható továbbá az új, még szerkesztés előtt álló regénye, aminek a címe A boldog emberek lesz. Ez szemétszedésről (amiben a szerzőnek része volt néhány évig) és a 2008-ban kirobbant gazdasági világválságról fog szólni, de a történet a gerincét egy szerelmi szál adja majd. Ezen kívül egy verseskötete is tervben van, aminek a koncepciója az, hogy az ABC minden betűjére ír egy verset.

Vili és 1749

Szándékában áll továbbá foglalkozni még zenekarával, a Belső Paranccsal is, amivel hamarosan új klippel is jelentkeznek, ez fontos, a szerző szerint napjainkban már szemmel hall az ember, dögös klip nélkül nincs sikeres zene. A kissé kaotikus este felolvasással kezdődött és egy Belső Parancs számmal végződött, óvatos, rövid taps keretében, a zajongásra érzékeny Vili kutya idegeit is jótékonyan megkímélve.

Az esten készült videó megtekinthető a prae.hu Facebook-oldalán

Fotó: Balogh Endre

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- S. Tóth Ádám --


További írások a rovatból

irodalom

Egy (úr)nő ébredése Egy (úr)nő ébredése
Stacey Halls: Familiárisok, fordította Simonyi Ágnes, XXI. Század Kiadó, 2020
Marilynne Robinson, Háztartás, Magvető, 2020. Fordította: Szabadkai Bernadett
irodalom

Bolyongás a szemétösvényeken Bolyongás a szemétösvényeken
Selyem Zsuzsa: Az első világvége, amit együtt töltöttünk, Jelenkor, 2020.
irodalom

Édesvízbe zárt Neptun Édesvízbe zárt Neptun
Nádasdy Ádám, A szakállas Neptun, Magvető, 2020.

Más művészeti ágakról

építészet

Az új Vénusz, vagy a láger? Az új Vénusz, vagy a láger?
A dán Királyi Színház épületei
színház

Ritmus, jelenlét, testtudat Ritmus, jelenlét, testtudat
Egy asztalnál Medveczky Balázzsal
A zenei paródia esztétikai problémái a 18. századi vokális zenében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés