bezár
 

irodalom

2021. 01. 15.
Online is olvasható Fodor Péter és L. Varga Péter monográfiája Bret Easton Ellisről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bret Easton Ellis, az Amerikai Psycho és a Glamoráma szerzője utoljára 2010-ben jelentetett meg regényt. A Királyi hálószobák lezárta az addigi szépprózai munkák sorát, így lehetőség nyílt a szerző irodalmi életművének alapos, elemző áttekintésére.

Fodor Péter és L. Varga Péter irodalomtudományos igényű, de a kurrens média- és kultúratudományok szempontjait is érvényesítő monográfiája, Az eltűnés könyvei. Bret Easton Ellis 2012-ben jelent meg a Palimpszeszt (a Prae Kiadó elődje) gondozásában. A monográfia szisztematikusan, időrendben dolgozza fel Ellis nálunk is nagy hatást kiváltott munkásságát, kezdve a debütáló regény, a Nullánál is kevesebb, majd folytatva A vonzás szabályai, az Amerikai Psycho, Az informátorok, a Glamoráma, a Holdpark, végül a Királyi hálószobák átfogó interpretációjával. Mivel az Ellis-regények számos ponton nyíltan összekapcsolódnak, reflektálnak egymásra, a magyar nyelvű monográfia szerzői igyekeztek ezt a szövevényes hálózatot is feltérképezni.

 

Az eltűnés könyvei. Bret Easton Ellis

 

A monográfia, amely megjelenését követően egyöntetű szakmai elismerésben részesült, nem csupán segít mélyebben megismerni az Ellis-művek kegyetlen, mégis játékos (sőt számos ponton humoros) világát, de eligazít azok nemzetközi és magyarországi befogadástörténetében is, így egyetemi oktatási anyagként egyaránt jól használható.

 

A kötet alább online teljes egészében elolvasható. 

 

 

Borítókép: Bret Easton Ellis a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon 2008-ban.      L. Varga Péter fotója.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Petőfi Sándor válogatott művei törökül
Kritika Krusovszky Dénes Levelek nélkül című regényéről
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés