bezár
 

irodalom

2021. 06. 08.
OGM fotónapló – 2021. május
Bem a punk
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
1934-ben születtem a Pálffy téren, 3 tonnával és 465 centiméterrel. Kis híján sikerült úgy felállítani, mintha szülővárosom felé mutatnék. Egyre több látogatóm érkezett, a legmeghatóbb az volt, mikor minden lengyel turista hozott magával egy-egy tobozt abból a parkból, ahol amúgy a koporsóm hat kőoszlopon emelkedik ki egy tó közepéről.

16 éves koromban gondolták úgy, hogy a teret, ahol állok, rólam nevezik el – kedves gesztus. Ekkor még több látogató jött és még több toboz. Adta magát az ötlet: éjjelenként, mikor még a Halálfejes Légió sem figyelt, a tobozokból kiütögettem a fenyőmagokat. Hagytam őket ázni, majd tavasszal szétszórtam őket, ki tudja, hány száz magot, körben a téren. Rengeteg ki is hajtott, a magoncokon csillogott a reggeli harmat. A fenyő remekül megköti a talajt, azt akartam, hogy ez a tér örökre itt maradjon, és a leendő sarki presszóból mindig látni lehessen, ellopták-e már a Parlamentet.

prae.hu

Egyszer csak sok ezer ember lepte el a teret, lyukas zászlókkal jöttek, és nagyon mérgesek voltak. Én még mérgesebb, mert letaposták a magoncaimat, már előre azt számolgattam, hány lengyel turistának hány toboza kell, hogy saját erdőm lehessen. De egyre kevesebb turista jött, feladtam. Évek múlva vettem észre, hogy a hátam mögött három kis fekete fenyő nődögél; örültem, hogy szép lassan eltakarják a laktanyát.

Aztán nem is olyan rég egy fiú lépett ki egy immár hatvanéves sarki presszóból, ahonnan a mai napig szemmel lehet tartani a Parlamentet. Vadul ütögette a tobozokat a betonhoz. A magokat gyűjtögette, bezacskózta és hazavitte. Hetente visszajár. Remélem erdész, vagy az lesz egyszer.

Bem a punk

Bem bonsai

nyomtat

Szerzők

-- Oláh Gergely Máté --

Oláh Gergely Máté (1983). A Kodolányi János Főiskola angol nyelv- és irodalomtanár – kommunikáció szakán végzett 2006-ban. Reklámügynökségi munkája után jelenleg szabadúszó fotós, leginkább eseményfotókat, portrékat és utcafotókat készít, nem áll tőle távol a szociofotózás sem.


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés