bezár
 

irodalom

2021. 06. 08.
OGM fotónapló – 2021. május
Bem a punk
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
1934-ben születtem a Pálffy téren, 3 tonnával és 465 centiméterrel. Kis híján sikerült úgy felállítani, mintha szülővárosom felé mutatnék. Egyre több látogatóm érkezett, a legmeghatóbb az volt, mikor minden lengyel turista hozott magával egy-egy tobozt abból a parkból, ahol amúgy a koporsóm hat kőoszlopon emelkedik ki egy tó közepéről.

16 éves koromban gondolták úgy, hogy a teret, ahol állok, rólam nevezik el – kedves gesztus. Ekkor még több látogató jött és még több toboz. Adta magát az ötlet: éjjelenként, mikor még a Halálfejes Légió sem figyelt, a tobozokból kiütögettem a fenyőmagokat. Hagytam őket ázni, majd tavasszal szétszórtam őket, ki tudja, hány száz magot, körben a téren. Rengeteg ki is hajtott, a magoncokon csillogott a reggeli harmat. A fenyő remekül megköti a talajt, azt akartam, hogy ez a tér örökre itt maradjon, és a leendő sarki presszóból mindig látni lehessen, ellopták-e már a Parlamentet.

Egyszer csak sok ezer ember lepte el a teret, lyukas zászlókkal jöttek, és nagyon mérgesek voltak. Én még mérgesebb, mert letaposták a magoncaimat, már előre azt számolgattam, hány lengyel turistának hány toboza kell, hogy saját erdőm lehessen. De egyre kevesebb turista jött, feladtam. Évek múlva vettem észre, hogy a hátam mögött három kis fekete fenyő nődögél; örültem, hogy szép lassan eltakarják a laktanyát.

Aztán nem is olyan rég egy fiú lépett ki egy immár hatvanéves sarki presszóból, ahonnan a mai napig szemmel lehet tartani a Parlamentet. Vadul ütögette a tobozokat a betonhoz. A magokat gyűjtögette, bezacskózta és hazavitte. Hetente visszajár. Remélem erdész, vagy az lesz egyszer.

Bem a punk

Bem bonsai

nyomtat

Szerzők

-- Oláh Gergely Máté --

Oláh Gergely Máté (1983). A Kodolányi János Főiskola angol nyelv- és irodalomtanár – kommunikáció szakán végzett 2006-ban. Reklámügynökségi munkája után jelenleg szabadúszó fotós, leginkább eseményfotókat, portrékat és utcafotókat készít, nem áll tőle távol a szociofotózás sem.


További írások a rovatból

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés