bezár
 

gyerek

2021. 11. 02.
25 éves a Káva Kulturális Műhely és Színház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Káva idén ünnepli fennállása 25.évfordulóját. Az elmúlt 25 évben a Káva fiataloknak szóló, ifjúsági darabjai közel 100.000 diák számára segítettek átélhetővé tenni különféle morális dilemmákat és társadalmi problémákat.

A Káva az elmúlt két és fél évtizedben segített meghonosítani itthon a részvételi színház műfaját, aminek célja előremutató társadalmi változások elindítása interaktív, közösségi részvételen alapuló előadások révén. A jubileumra időzítve a színház az őszi évadban elindítja fennállása első reklámkampányát, aminek célja, hogy még több emberhez eljuttassák a részvételiség üzenetét. A kampány teasereként az ARC plakátkiállításon saját óriásplakáttal jelentkeztek.

prae.hu

Az új kampányban a Káva szándékoltan provokatív rövidfilmekkel mutatkozik be, amelyekben a való életből vett szituációkat, konfliktusokat mutatnak be hol vicces, hol drámai, hol művészi formában. A filmek problematizálják többek között a korrupciót, az empátia hiányát, a verbális vagy épp fizikai erőszakot. Közös bennük a vitaindító szándék, hiszen a vita és a párbeszéd a részvétel előfeltétele. A filmekben a Káva színészei, rendezői, aktivistái és munkatársai szerepelnek:


Korrupció: itt  és itt

Érzéketlenség: itt és itt

Előítélet: itt és itt

További rövidfilmek ezen a weboldalon találhatók, ahol egy nyereményjáték is kiegészíti a kampányt.


A kulturális szervezet célja, hogy a nyitottság és az empátia fontosságát hangsúlyozva hozzájáruljon egy egészségesebb társadalom kialakulásához, amelyben az emberek meghallgatják egymást, több nézőpontból közelítik meg a problémát, képeseket konstruktívan vitatkozni, rendezni a konfliktusokat. A pozitív változást az értő figyelem alapozza meg, innen érdemes aztán a tágabb közösségi vagy akár a politikai térbe
kilépni, hogy alakítói legyünk a saját életünknek.

Mi az a részvételi színház?
Egy hely, ahol hétköznapi problémákkal és mindenki számára átélhető történetekkel lehet foglalkozni. Itt a kérdésé a főszerep, amire  a közönség a színészekkel együtt, közösen keresi az érvényes válaszokat, és a történetet együtt alakítják.

A Káva előadásai során a közönség = közösség, a nézők nem puszta szemlélők, hanem aktív résztvevők, bevonódnak a cselekmény alakításába. A színész pedig jóval több, mint előadóművész, hisz nem csak egy szerepet játszik: mellette pedagógus, moderátor, mediátor és élő kapocs a történet, illetve a közönség között.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Renaud-Delage: Gru 4
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról
Átadták az Év Gyerekkönyve Díjakat

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés