bezár
 

irodalom

2021. 12. 30.
OGM Fotónapló - 2021. december
Corpus Christi
Tartalom értékelése (4 vélemény alapján):
Csúszós erdei utak, szép bakonyi falu, advent, második gyertyagyújtás, de kérték, hogy a misén még ne fotózzak, csak az azt követő koncerten. Szót fogadva foglalom el a jól kipróbált helyem a karzaton, az érkező hívek lépteit hallgatom, találgatom, hányan lehetnek. Ekkor egy, csukott szemmel is jól érzékelhető mosolyhullám fut végig a templomon, idegen, de mégis természetes erők a jobb oldalon, már a koncertre behangolt fényképezőgéppel lépek a karzat magas korlátjához.

Először még nem látok semmit, de pár tekintet segít: egy farok tűnik fel jobb oldalt, aztán meglátom az egész lényt, az oltárhoz dörgölőzve lassít le és mint aki célját elérve már tudja, mi következik, békésen hagyja, hogy a rend szakácsa, János testvér mellére fogja és a sekrestyén át a szabadba vigye. 

Érthető, miért kérték, hogy ne fotózgassak: a mise felénél vaksötét. Csak egy szál gyertya ég, majd kettő, majd három. Ismerem magam, még a távoli karzatról sem kattintottam volna közbe. Még ha kérték volna, akkor sem. Fotóbizalom, csendbizalom.

Már a gyertyacsendben jut eszembe: ha Manci, a  macska gyakori vendég, a templom egere nem jut ostyához, jöhet az önfeledt transzszubsztanciáció.

Corpus Christi

nyomtat

Szerzők

-- Oláh Gergely Máté --

Oláh Gergely Máté (1983). A Kodolányi János Főiskola angol nyelv- és irodalomtanár – kommunikáció szakán végzett 2006-ban. Reklámügynökségi munkája után jelenleg szabadúszó fotós, leginkább eseményfotókat, portrékat és utcafotókat készít, nem áll tőle távol a szociofotózás sem.


További írások a rovatból

Április 11-én Szóbeli figyelmeztetés címmel tartottak felolvasást
Kritika Krusovszky Dénes Levelek nélkül című regényéről
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés