bezár
 

irodalom

2022. 01. 09.
Határozat gyermekengedélyezésről
Helyzetjel 4.
Tartalom értékelése (10 vélemény alapján):
Tokaji Emília és Tokaji Balázs 2044-től kezdve évente részt vett önkénteseként a Kiskunsági sivatag talajvíz-regenerálási programjában, valamint a 2046-os bozóttüzek után az ökológiai helyreállításban. A mellékelt ajánlólevelet a Bizottság hitelesnek találta, és a munkát ökopontokra váltja. - Helyzetjel című rovatunkban Moskát Anita tárcáját olvashatják.

Tisztelt Igénylő!

Ezúton értesítjük, hogy GI-0048729 sorszámú kérvényét, amelynek tárgya egy (azaz 1) darab természetes úton létrehozni kívánt gyermek, a Magyar Gyermekengedélyezési Bizottság (továbbiakban: a Bizottság) a hatályos törvények szerint elbírálta.

Kérvényezők adatai:

Név: Tokaji Emília

Születési idő: 2019. 08. 11. (Budapest)

Lakóhely: 4028 Zöld-Debrecen, Vasvári Pál utca 22.

Anyja neve: Kiss Jázmin

 

Név: Tokaji Balázs

Születési idő: 2025. 02. 17. (Debrecen)

Lakóhely: 4028 Zöld-Debrecen, Vasvári Pál utca 22.

Anyja neve: Sárvégi Anna

A Bizottság az eljárás során előre ismertetett szempontok szerint, a kérvényezők ökopontjai alapján hozta meg döntését. A folyamat célja biztosítani a fenntartható gyereknevelést, az állampolgárok létszámának racionalizálásával visszafogni a túlnépesedést, valamint garantálni a születendő gyermek ökológiai lábnyomának minimalizálását. Az ökopont a kérelmezők ökológiai lábnyoma, valamint egyéb közhasznú tevékenységek alapján került kiszámításra, és a benyújtott dokumentumok szerint a következőképpen alakult:

1. A kérvényezők lakókörülményei

A kérvényezők állandó lakhelye (4028 Zöld-Debrecen, Vasvári Pál utca 22.) egy 2033-ban épített családi passzívház, amely napelemekkel és önálló fűtési rendszerrel bír. Biomassza újrahasznosításának, vízgyűjtőinek és szigetelésének köszönhetően önfenntartó és rezsimentes. Az igazoló dokumentumokat a Bizottság elfogadta.

Ökopont: 50.000

A 2050-es aszály miatt a vízgyűjtő berendezések nem tudták fenntartható forrásokból ellátni a családi passzívház vízigényét, így június és szeptember közt a háztartás 7.000 liter állami vizet fogyasztott (felerészt segélyként, felerészt piaci áron), aminek ökológiai költsége ökopontban kifejezhető.

Ökopont: -7000

A családi passzívházban a kérelmezőkön kívül a kérelmi eljárás indításakor életvitelszerűen egy (azaz 1) fő élt, a kérelmező anyja, Sárvégi Anna, aki 2050. szeptember 17-én elhunyt. A dokumentumpótláskor benyújtott halotti anyakönyvi kivonatot a Bizottság valódinak találta, a halál oka tartós kiszáradás okozta egészségromlás, idegenkezűségnek gyanúja nem merült fel. Az elhunyt gyermekére, Tokaji Balázsra örökítette ökopontjait, amelyek értéke 24.500.

Ökopont: 24.500

2. A kérvényezők táplálkozása

A kérvényezők táplálkozása állati eredetű élelmiszertől mentes, amely alapján a legmagasabb ökopont-kategóriába esnek (engedélyezett fehérjeforrás-kivételek: lisztbogár, molylepkelárva, sáska, vagy egyéb, az Élelmezési Biztosság által jóváhagyott hagyományoshús-alternatíva).

Ökopont: 31.000

A megvizsgált online számlák alapján az elmúlt egy év folyamán 1421 alkalommal vásároltak nem hazai előállítású élelmiszert, ebből 472 alkalommal a származási hely Európán kívül esik, aminek ökológiai költsége ökopontokban kifejezhető.

Ökopont: -4760

3. A kérvényezők közlekedése

A kérvényezők által napi rendszerességgel használt közlekedési eszközök: kerékpár, elektromos személygépkocsi. Születésétől fogva Tokaji Emília 17, Tokaji Balázs pedig 21 alkalommal vett igénybe repülőgépet, aminek ökológiai költsége a fenntartható közlekedési eszközökért járó ökopontok összmennyiségéből kivonásra került.

Ökopont: 13.460

4. A kérvényezők által végzett közhasznú tevékenységek

Tokaji Emília és Tokaji Balázs 2044-től kezdve évente részt vett önkénteseként a Kiskunsági sivatag talajvíz-regenerálási programjában, valamint a 2046-os bozóttüzek után az ökológiai helyreállításban. A mellékelt ajánlólevelet a Bizottság hitelesnek találta, és a munkát ökopontokra váltja.

A 2049-es Dongue-láz idején Tokaji Emília önkéntes munkát végzett a Kenézy Gyula Kórház ideiglenes járványkórházában, Tokjai Balázs pedig a vírust terjesztő szúnyogok elleni védekezésben vett részt, amikor szociális program keretében ingyenesen szerelt fel szúnyoghálókat nyugdíjas korú kerületi lakosok nyílászáróira. A mellékelt ajánlólevelet a Bizottság hitelesnek találta, és a munkát ökopontokra váltja.

Ökopont: 24.000

5. Egyéb ökopontok

A kérvényezőknek háziállatuk nincs.

Ökopont: 2000

A kérvényezők közös ökopont egyenlege: 133.200

2051. január 1-jétől a gyermekvállalási engedélyhez szükséges minimum ökopont: 152.330

Sajnálattal értesítjük, hogy az Önök pontszáma nem éri el az idei engedélyezési minimumot. Így GI-0048729 sorszámú kérvényüket, amelynek tárgya egy (azaz 1) darab természetes úton létrehozni kívánt gyermek, a Bizottság elutasította.

A Bizottság döntése végleges.

A kérvényezők által gyűjtött ökopontok az idei engedélyezési szinteknek megfelelően a következőkre válthatóak be:

– új elektromos személygépkocsi;

– 25 négyzetméter lakóterület építése;

– kutya (közepes- vagy nagytestű).

Felhívjuk továbbá a kérelmezők figyelmét, hogy az Önök pontszámával jogosultak a közös-szülőség programban való részvételre. Ennek során olyan párral osztoznak egy gyermek nevelésén, akik szintén nem érték el a 2051-es évre meghatározott minimum ökopontot. A párok fele-fele arányban kapnak felügyeletet a közös gyerek felett, amelynek felosztása saját megállapodás szerinti, de a váltás rendszerint hetente történik. Bármelyik pár válása esetén a gyermek felügyelete további részekre nem osztható. A biológiai szülőségről a párok döntenek.

Amennyiben ismernek olyan rokonokat, vagy barátokat, akikkel szívesen vállalnák a közös-szülőséget, keressék fel bizalommal a Népességoptimalizálási Programot. Amennyiben nincs jelöltjük, más párok profiljai alapján a Bizottság kiválaszthat Önökhöz illőeket. A szűrés alapja lehet lakóhely, életkor, legmagasabb iskolai végzettség, gyereknevelési elvek, politikai pártpreferencia, vallás, de történhet egyéni szempont szerint is, mint dohányzás, nyelvtudás, nyaralási úti célok, vagy horoszkóp.

Amennyiben további kérdéseik vannak a közös-szülőségről, a Népességoptimalizálási Program ügyintézői bármikor rendelkezésükre állnak.

Emlékeztetjük, hogy az engedély nélküli gyermekvállalást a törvény bünteti.

Az illegális terhesség 12. hete előtt a büntetés kötelező érvényű abortusz. Ennek lejárta után az engedély nélkül született csecsemők a Népességoptimalizálási Program keretében elegendő ökoponttal rendelkező nevelőszülőhöz kerülnek.

Az engedély nélküli gyermekvállalás 12-15 év szabadságvesztéssel járhat.

 

Flórián Antónia

Magyar Gyermekengedélyezési Bizottság

Zöld-Budapest, 2051. január 13.

Köszönjük, hogy határozatunkat kizárólag elektronikus formában igényelte, és így elkerülte a fölösleges papírszemetet. Ökopont: 0,3.

nyomtat

Szerzők

-- Moskát Anita --

Moskát Anita (1989) író, szerkesztő. Eddig megjelent regényei: Irha és bőr (2019), Horgonyhely (2015), Bábel fiai (2014)


További írások a rovatból

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Csáki László: Kék Pelikan
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés