bezár
 

irodalom

2022. 08. 15.
Bankrablás Tusványoson
Helyzetjel
Tartalom értékelése (3 vélemény alapján):
A nemi ösztönöknek azonban vitamin kell, a vitaminokhoz pedig pénz. Gabi és a két Laci hármasban tanakodtak odahaza, hogy mégis honnan a fészkes fenéből szerezzenek milliókat, hogy megmentsék nem pusztán a saját, hanem a kárpát-medencei magyarság libidóját. Mert ők nem olyan önzőek ám, hogy csak magukra gondoljanak. Nekik szent céljuk van: javítani a hanyatló hunok demográfiáján! - Helyzetjel rovatunkban Orcsik Roland újabb tárcáját olvashatják.

Kiss Laci felesége rapszodikus természet. Legutóbb azért kardoskodott, ki ne ejtsem a nevét. Most azonban felhívott, és követelte, hogy nevezzem meg nyíltan, Magyarországnak igenis ismernie kell őt. Rendben, tettem le a telefont, és máris ideírom: Kiss Laci felesége nem más, mint Csutak Gabi, a prae.hu egyik rovatvezetője. Neki nem is saját magával, hanem a férjével, Lacival van problémája. Illetve hát nem is neki, hanem másoknak. Ugyanis Gabi férje nem európai, hanem: ARAB. Az arabokról pedig tudvalevő, hogy tálibok, bevisznek az erdőbe, megerőszakolnak. Ezt a tejfölszájúak is tudják: ingyom, bingyom, táliber, tutáliber, máliber, az erdőbe! Nem csoda hát, hogy Gabi rettenetesen ideges volt, amikor a múltkori írásomban Kiss Laciról regéltem. Hogy kivédje az újságírók kellemetlen kérdéseit, újabb házasságot kötött, méghozzá a festő Győrffy Lacival. Miután mindketten Lacik, Gabi nem fogja őket rossz néven szájra venni. Egyébként a festő Laci annyira féltékeny az író Lacira, hogy le is rajzolta bosszúból:

Győrffy László: Aki fertelmes, legyen fertelmes ezután is I.

Engedtessék meg most egy rövid elemzés: a kép bal sarkában a festő Laci önarcképe látható, amint féltékenységében ráokád az író Lacira. Az író Laci testéből létra nő, ezen próbál felkapaszkodni az irodalom csúcsára, és szemlátomást jól megy neki, ezért is morog rá a festő Laci.

Tehát Kiss Laci egy darab tálibarab, Győrffy Laci viszont csiszta magyar, Ázsiából Európába szédelgő keresztény ispán.

Gabi örül a legjobban, bevezette a többkanúságot, hol az egyik Lacival, hol a másikkal kirándul a nemi ösztönök őserdejében.

A nemi ösztönöknek azonban vitamin kell, a vitaminokhoz pedig pénz. Gabi és a két Laci hármasban tanakodtak odahaza, hogy mégis honnan a fészkes fenéből szerezzenek milliókat, hogy megmentsék nem pusztán a saját, hanem a kárpát-medencei magyarság libidóját. Mert ők nem olyan önzőek ám, hogy csak magukra gondoljanak. Nekik szent céljuk van: javítani a hanyatló hunok demográfiáján!

Gabi fejéből pattant ki az ötlet: ki kell rabolni egy bankot. Hogy mikor? Amikor valami nagy, fontos esemény zajlik, ami leköti a rajongótábor és az ellentüntetők figyelmét is. Tusványos pedig ideális célpont. A trianoni békehabarcs óta Tusványos nem Magyarországon van, tehát Gabi kirabolja a bankot, utána átszökik a határon, a román rendőrök pedig bottal üthetik a nyomát. Akárcsak a cowboy banditák, akik a pénzes zsákokkal átszöktek Mexikóba. Magyarország bizony a tolvajok Mekkája! (Ennek a hasonlatnak a tálibarab Laci nagyon örül, noha az kissé sántít, ugyanis Mekka város, nem ország.)

Gabi és a két Laci 2022. július 23-án inkognitóban átruccantak Tusványosra. Csak úgy özönlött a tömeg a fesztiválra, ahol Sai Baba, magyarosan Szájba tart majd beszédet a következő címmel: Kevert likőr, avagy a történelem hasznáról és káráról.

Tusványos szinte kiürült, kísértetvárosra emlékeztetett. Még a bank minden tisztviselője is ott volt a tömegrendezvényen, egyedül a biztonsági őr szomorkodott a bejárat előtt, hogy neki bezzeg most is dolgoznia kell!

Aztán megérkeztek a banditák, mindhármukon zombis maszk. Gabi odalépett a biztonsági őrhöz, míg a két Laci a háttérben maradt.

- Kedves uram, hol vehetek La dieur nevű parfümöt Tusványoson?

- Mit?

- La dieur!

- Hogy?

- La dieur!

- Gyanús nekem ez a maszk…

Gabi előkapta a ridiküljéből a pisztolyát.

- Na, elég a bájcsevejből, kezeket fel!

Miután megkötözték az őrt, kirámolták a banki széfeket.

Ahogy a pénzes zsákokkal haladtak az üres utcán, távolból felcsendült Szájba

orrhangja.

- Arról papol, amiről akar. – vakkantotta Gabi. – Miénk a szajré!

Gabi és a két Laci boldogan utaztak hazafelé, megmentették a magyarság libidóját. Ráadásul a két Laci, a keresztény ispán és a tálibarab vérszerződést kötöttek, hogy soha többé nem acsarkodnak egymásra. Laci nem okád többé Lacira. Gabié a végszó: Ámen.

Illusztráció: Győrffy László: Aki fertelmes, legyen fertelmes ezután is I.

nyomtat

Szerzők

-- Orcsik Roland --

Orcsik Roland 1975-ben született az egykori Jugoszláviában, Óbecsén. 1992 óta Magyarországon él. Költő, író, műfordító, irodalomtörténész, műfordító, szerkesztő. Legutóbbi kötete: Legalja (Forum - Pesti Kalligram Kft., 2020).


További írások a rovatból

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés