bezár
 

film

2022. 10. 16.
Hatalmas érdeklődés a 10. Primanimán
10. Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál, 2022. október 5–8.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 10. Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivált október 5–8. között tartották Budaörsön. A fesztivál rendkívül változatos tematikájú és kivitelezésű animációs filmekkel, mesterkurzusokkal és különböző korcsoportoknak szánt versenyprogramokkal várta az érdeklődőket a BABtérben, a Jókai Mór Művelődési Házban, a Zichy majorban és a Városi Ifjúsági Klubban. A középpontba idén is a fiatalok kerültek, diák-, vizsga- és diplomafilmeket tekinthettek meg a fesztivál látogatói; ugyanakkor a tapasztalt alkotók munkái is fontos szerepet kaptak.

A Primanima fesztiválon mindenki találhatott a saját korosztályának és érdeklődési körének megfelelő műsort, beleértve a legkisebbeket, azaz a 3–6 éves közönséget is. Bár a kisgyerekek számára készült animációk különböző nemzetiségű alkotóktól származtak, a teremben mégis érezhető volt, hogy a gyerekek tökéletesen értették és átélték a filmvásznon szövődő történeteket, mégpedig az animációkban szereplő figurák pontosan kidolgozott nonverbális kommunikációjának köszönhetően. Ez ugyanakkor távolról sem jelenti azt, hogy a gyerekek és tinédzserek számára készült animációk megragadnának az egyszerű, könnyen feldolgozható témáknál: a képkockákon gyakran megjelent a félelem fenyegető érzése, illetve az azzal való megküzdés lehetősége is. Mindezt jól bizonyítja az, hogy a legnépszerűbb nemzetközi gyerekfilm díját a közönség szavazatai alapján a Nem félek! (I'm not afraid!) című, Marita Mayer által készített német-norvég animáció nyerte el.

Jelenetkép a Nem félek! animációs filmből

Jelenetkép a Nem félek! című animációs filmből


Az animációs fesztiválon idén mintegy 250 filmet tekinthettek meg az érdeklődők, és 31 díjat osztottak ki a szervezők. A filmekre nemcsak a szakmai zsűri, hanem a közönség is szavazhatott, ilyen módon véleményezve és elismerve az alkotók munkáit. A háromtagú nemzetközi zsűri tagjai Kamila Dohnalová cseh producer, Thomas Renoldner osztrák avantgárd rendező, valamint Nicolai Troshinsky spanyol illusztrátor, film- és videojáték-alkotó voltak, akik a Primanima nagydíj nyerteseként az osztrák Alexander Gratzer In the Upper Room című kisfilmjét választották ki. A zsűri kiemelte a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs mesterszakán készített önéletrajzi ihletésű kisfilm sajátos és megindító humorát.

In The Upper Room

Jelenetkép az In the Upper Room című animációból


Szintén egy MOME-n diplomázott alkotó, Fábián Nikolett nyerte el a legígéretesebb magyar animációs tehetségnek járó George Pal-díjat Nyugvó köd című munkájával, amely az emlékezés mibenlétéről szól. A legnépszerűbb magyar animációnak járó Macskássy Gyula-díjat szintén olyan alkotó kapta, aki a MOME animáció szakán végzett: Bogyó Péter The Pattern című diplomafilmjét a Diákzsűri is kedvencének választotta. A legjobb diákfilm díját Szegedi Adél Jelszó a *********-hoz című alkotása nyerte el.

Primanima

A Primanima díjai és lelkes közönsége


A 10. Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál idei kiadása kiemelkedően nagy számú érdeklődőt köszönthetett Budaörsön, számos vetítésen volt teltház. A közönségtalálkozók alkalmával külföldi alkotókkal is találkozhatott a közönség, így nemcsak munkáikat lehetett megtekinteni, hanem ők maguk is meséltek animációikról, munkájukról.

A mesterkurzusokat és kerekasztal-beszélgetéseket is magába foglaló Primanima Academy idén indult, eseményei pedig online is követhetők voltak, illetve a fesztivál honlapján visszanézhetők.

 

Képek forrása: 
Primanima World Festival of First Animations 
/ Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál / Primanima Facebook

Borítókép: Jelenetkép az I. Lajos, a birkák királya című animációból

Négyzetes kép a leadben: Jelenetkép a Terra Incognita című filmből

nyomtat

Szerzők

-- Éltető Kamilla --


További írások a rovatból

Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés