bezár
 

zene

2022. 12. 22.
Lásd a zenét!
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Lásd a zenét! A Liszt Ferenc Kamarazenekar idén a Samsung támogatásával hirdette meg a Lásd a zenét! című pályázatát. Az eredményhirdetést egybekötötték egy rendkívül látványos koncerttel Szőke Gábor stúdiójában.

Elsőként a pályázat nyerteseit díjazták, és beszámoltak arról, mennyire sikeresnek értékelik ezt a kezdeményezést, hiszen nagyon sok fiatalt sikerült elérni. A fiataloknak Jörg Widmann 180 Beats per Minute darabjára kellett alkotniuk. A Kamarazenekar videója is bemutatásra került és bátran mondhatom, hogy egy nagyon profi alkotást láthattunk mind zene, mind látvány terén. Bár a stúdió impozáns terei hozzájárultak a hangulathoz, adottságai miatt sajnos a Liszt Ferenc Kamarazenekar nem tudott meglepetéskoncertet adni, azonban az InFusion Trio fergeteges előadással lepte meg a közönséget. A formáció Magyarország egyetlen looper zenekara, ami 2011-ben alakult. Tagjairól érdemes tudni, hogy a könnyű- és komolyzenében egyaránt járatosak, ez érződött az előadásban is. Az elektronikus zene segítségével könnyedén megmutatták, hogy bármilyen műfajt aktuálissá tudnak tenni a saját módszereikkel.

A koncert repertoárja rendkívül széles volt. Weisz Nándor, a zenekar tagja, elmondta közös céljukat, amely az, hogy világhírű klasszikusokat öntsenek formába, úgy hogy az fiataloknak is fogyasztható legyen. Így csendült fel például Liszt Magyar Rapszódiája, Kodálytól a Galántai Táncok, de helyet kapott Dvorak és Beethoven is. Ki kell emelnem azt, hogy a színpadi elrendezés meglepően különleges volt, hiszen a zenekar mellet egy óriási kivetítőn különböző animációkat láthattunk, így a zenei élmény egyszerre látványélménnyé is vált. Az együttes bátorságára vall, hogy beemeltek egy operett klasszikust is a koncertbe, egy egyveleget hallhattunk Kálmán Imre Csárdáskirálynőjéből. A dalok mindenki számára ismerősök voltak, azonban ilyen köntösben biztos vagyok benne, hogy sehol nem lehet hallani őket. Az est fénypontja pedig egyértelműen a Depeche Mode dalainak újragondolása volt. Ez a zenei sokszínűség nemcsak azért volt jó döntés, mert a formáció szakmai tudását igazolta vissza, hanem azért is, mert a közönség minden tagja talált olyan darabot, amelyet igazán tudott élvezni.

A zenekar meghívta a jelenlévőket a december 30-i, K11-ben tartandó előszilveszteri koncertjükre és úgy gondolom, hogy érdemes meghallgatni őket azoknak, akik nyitottak az új megoldásokra, de mégsem szeretnék elengedni az időtálló klasszikusokat.

A kép forrása a papageno.hu.

nyomtat

Szerzők

-- Karcagi Ágnes --


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
A 14. Frankofón Filmnapokról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés