bezár
 

színház

2023. 05. 27.
Csemegézés a női sorsok asztalánál
Háztartásbeli (Storytelling-est és balkáni falatozás csak nőknek) a STEREO Művházban
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
A STEREO AKT tízéves fennállását ünneplő fesztivál keretében egy különleges este került megrendezésre, ahol a STEREO Művház található. Az esemény, melynek címe Háztartásbeli, a mindennapokat meghatározó, ám ennek ellenére ritkán szóba kerülő társadalmi problémát járt körbe, a láthatatlan munka témáját, melyet legtöbb esetben nők végeznek.

A Háztartásbeli című előadás egy beszélgetéssorozat harmadik részeként jött létre, melynek első két része az örökölt női sorsok és kompromisszumok a házasságban, párkapcsolatban témakörét boncolgatták. Ezek a storytelling alkalmak eredetileg Rumena Buzsarovszka, macedón írónő által papírra vetett és Pass Andrea által rendezett A férjem című előadáshoz kapcsolódó beszélgetésekből nőtték ki magukat önálló eseményekké. A Háztartásbeli abból a szempontból különleges a többihez képest, hogy közönségként kizárólag nőket fogadott be, ám ez a korlátozás hangsúlyozottan nem a férfiak kizárását tűzte ki célul, hanem sokkal inkább a női energiák, hangok és vélemények felszabadulását.

Szkéné színház

Az este gyertyákkal kivilágított asztaloknál, körben ülve, a megszokott színházi hierarchiától mentesen valósult meg Száger Zsuzsa, Levko Esztella, Fajgerné Dudás Andrea és Oltai Kata történetei, gondolatai által a női többletmunkáról, a generációk közötti különbségekről, valamint ezzel összefüggésben az elismerés hiányáról. Mindeközben a résztvevők egy metaforikusnak is tekinthető falatozáson vehettek részt, ahol elfogyaszthatták a kezdet és végzet borát, vagyis vörös és fehér bort, illetve ajváros kenyérkéket is ehettek, miközben Száger Zsuzsanna monológján keresztül egy orvos feleség képébe bújva jelenítette meg a vendégfogadással, kiszolgálással járó fáradalmakat és az alázatos háziasszony szerepét.

Háztartásbeli (Storytelling-est és balkáni falatozás csak nőknek) a STEREO Művházban

Az előadás Levko Esztella monológjával folytatódott, mely egy fiatal, szerelmes nő és a feleség szerep közötti átmenetet érzékeltette egy párkapcsolaton keresztül. Ezután az este egyik meghívottja, Fajgerné Dudás Andrea képzőművész humoros, kreatív és tartalmas performansza következett, melyben többek között rengeteg könyv villámgyors ismertetője és a konyha terének képzőművészeti szempontú vizsgálata is előkerült a konyharuhák sokszínűségének bemutatása által.

Az esemény másik meghívottja Oltai Kata művészettörténész és kurátor – aki intellektusával egy rendkívül inspiráló nőként volt jelen a témában – reflektált az elhangzott kérdéskörökkel kapcsolatban művészettörténeti megközelítésből, továbbá személyes élményeket is megosztott.

Háztartásbeli (Storytelling-est és balkáni falatozás csak nőknek) a STEREO Művházban

A balkáni falatozás fénypontjaként Fajgerné által készített zöld paradicsom-lekvárt is felszolgáltak az éretlen magyar feminizmus szimbólumaként, feliratos kis tányérokon, amelyeknek már önmagukban mondanivalójuk volt, hiszen olyan kifejezések szerepeltek rajtuk, mint „abuzál”, „nők jogai”, „önazonosság”.

Végül az est kinyílt a családias létszámú közönség felé, így a megfogalmazódott gondolatok és személyes történetek is megosztásra kerülhettek, mindenféle nyomás nélkül, barátságos légkörben.

A STEREO AKT ezen projektje abból a szempontból hiánypótlónak tekinthető, hogy a magyar közönséggel megismerteti a storytelling nem túl közismert műfaját lényeges témákon keresztül. Emellett egy olyan szórakozási formát nyújt, mely nemcsak intellektuálisan kielégítő, de ösztökélő is az alkotók személyének köszönhetően.

Amennyiben valaki bepillantás szeretne nyerni a Háztartásbelin előkerült témakörökbe, annak az alábbi, az est keretein belül is megemlített videót érdemes megtekinteni, melyben Fajgerné beszél a művészetéről, a feminizmus mibenlétéről, és arról a bizonyos zöld paradicsom-lekvárról.

HÁZTARTÁSBELI /Storytelling est és balkáni falatozás csak nőknek/

Mesélők:
Száger Zsuzsa
Levko Esztella
Fajgerné Dudás Andrea
Oltai Kata
2023. május 12.
STEREO Művház
Fotó: K. Takács Márton / STEREO AKT

nyomtat

Szerzők

-- Pozsgai Anna Flóra --


További írások a rovatból

John a Latinovitsban
Rítus és mesterséges intelligencia, avagy Choy Ka Fai (SG/GR) Yishun lángokban című előadása a Trafóban
A szexuális nevelés hiánya és TikTok a Nemzetközi Roma Színházi fesztiválon
Holt költők társasága az Átriumban

Más művészeti ágakról

(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden
Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés