bezár
 

art&design

2008. 10. 14.
MOME BESTiárium
avagy az állatvilág designer szemmel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
MOME BESTiárium Az idei Design7 programsorozat keretein belül nyílt meg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjainak legújabb csoportos kiállítása az egyetem Ponton Galériájában, mely ezúttal az állatvilág mint inspirációs téma köré szerveződött.
A kiállítás, melynek alapötlete Halasi Rita Mária (a galéria vezetője és az idei Design7 kurátora) fejéből pattant ki, az elmúlt öt év hallgatói munkáiból válogatva egy sajátos, designerek alkotta faunát mutat meg a nagyközönségnek.
ponton
A zoomorf gondolkodásmód, amint azt a tárlaton is láthatjuk, nem csupán meghatározott tárgyakkal kapcsolatban jelenhet meg. Különböző szinteken, a grafikától kezdve a fotográfián, a formatervezésen és a textiltervezésen át, az animációkon keresztül egészen az építészetig láthatunk rá kiemelkedő példákat.
marton zsolt

A sajátos csoportosítás szerint az egyes blokkokban más-más fajtájú, típusú és jellegű, állatok ihlette alkotások kaptak helyet, melyek között a hozzájuk kapcsolódó bestiáris idézetek képezik az összekötő elemet.
drótagár
A látogatót egy díjnyertes, légies drótagár fogadja, majd a sematizált fákkal tarkított teremben tollas gyűrűkkel, szőrős-bőrös cipőkkel, kutyasúlyzóval, meseállat-anatómiával és megannyi más állati lénnyel találkozunk. A padlóról a falakra felfutó szövegrészletek egy korallos “vizesblokkba” vezetnek át minket, ahol megismerkedhetünk Noé bárkája történetének huszonegyedik századi grafikai interpretációjával.
mezei ildikó
Ezután mintha gyökerek közt lépkednénk, ahol hernyótáska lóg a fejünk fölött, különös és képzeletbeli csupasz állatemberekkel találjuk magunkat szembe, hogy egy férgeket idéző műanyag cipőkkel övezett szűk kis átjárón jussunk be a belső terembe. A sötét helyiségben egy szemétkupacból kirajzolódó, a bélrendszerét is megmutató mókus fogad minket, hogy végül különféle állatos animációkat és videókat nézve pihenhessen meg az állati túrát végigjárt, megfáradt látogató.
noé

 

A kiállítás egyébként kezdeményezés is egyben a Ponton Galéria és a MOME design- és művészetelmélet szakos hallgatói között létrejövő közös munkára.
ponton2

 

Megtekinthető: 2008. október 9-től november 15-ig,
kedd-szombat, 12-18h között

Cím: Ponton Galéria, 1015 Budapest, Batthyány u. 65.

nyomtat

Szerzők

-- Balogh Judit --


További írások a rovatból

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán

Más művészeti ágakról

Dev Patel: A Majomember
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés