bezár
 

art&design

2008. 10. 26.
Feje tetejére állt világ
"Camera Obscura" rendezvénysorozat a Magyar Fotográfusok Házában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Feje tetejére állt világ Fotókiállítás, camera obscura, buszos körutazások, performanszok, óriási sötét szobák és egyéb változatos programok jellemzik a Magyar Fotográfusok Háza január 4-ig tartó, nagyszabású programsorozatát.

Körülvesz, bekebelez minket a technika. Már senkit sem zavar, ha nem érti, miként működnek a konyhájába újonnan beplántált masinák, elég ha végzik a dolgukat szorgalmasan. Ez valahol a descartes-i filozófia halálának kora, ahol már lehetőség sem adódik megérteni az egyes összetevőket. Éppen ezért üdítőleg hat, ha valami végletesen egyszerű szerkezetet láthatunk sokféleképpen működni. Márpedig a camera obscurát mindenki számára érthető módon lehet definiálni pár szóban: egy lesötétített, zárt térrész, amelyen valahol található egy apró lyuk (esetleg több apró lyuk). A lyukon keresztül beözönlő fénysugaraknak hála, megjelenik a tárgy (vagy térrész) falán a külvilág fordított képe. Ez a világ egyik legegyszerűbb optikai eszköze. Az eszköz több évszázados hagyományokra tekinthet vissza, Leonardo is foglalkozott a témával.
Van aki nagyban játszik Magyarországon a legnagyobb camera obscurával foglalkozó rendezvény fő helyszínéül a kibővült Mai Manó Ház szolgál. Nagy összegű támogatás segítségével jött létre, és ingyenesen látogatható.De mi mindent láthatunk itt? Számtalan elképzelhető variációs lehetőséget a camera obscura témára. A kiállításon mindenki elkészítheti fél perc alatt a saját megfelelően egyszerű és szépen kivitelezett camera obscuráját. Megnézheted azt is, hogy fotósok, akik már időt szántak rá, mi mindent műveltek vele, akár a mű tárgya volt vagy a létrehozás eszköze. Ugyanis a camera obscura egy fényérzékeny papír belehelyezésével olcsó költségvetésű fényképezőgéppé alakítható. A Magyar Fotógráfusok Háza által kiírt camera obscura fotópályázatra rengeteg kreatív alkotás érkezett.
Lexikonnak álcázott camera obscura Mivel a camera obscurát a már említett módon szinte bármiből létre lehet hozni, ezért a mezőny már csak az eszköz formai megvalósításában is találékony volt. Volt, aki könyvnek álcázott camera obscurával állt elő, volt aki saját testéből készített camera obscurát, és olyan is akadt, amelyet a szokatlan (értsd: NAGY) méret emelt ki a mezőnyből. A kiállítás szervezői felállítottak pár nagyobb méretű, sötét szobát is a városban. Az egyik ilyen, bódéhoz hasonlatos darab a Ház mellett az utcán található.
Mozgó sötét kamra Alapprogram a hétvégénként 11 és 16 óra között közlekedő camera obscura busz. Egy buszt varázsoltak mozgó sötét szobává, így a résztvevőknek szokatlan vizuális élményben lehet részük. A busz terében fejjel lefelé suhanó táj mozgása egyrészt ellentmond a saját mozgásérzékelésünknek, másrész a nagy mélységélesség miatt a térérzékelést is csapdába ejti.

Különböző performanszok is szerepelnek a programban. Nekem a legbarátságosabban a Hólyagcirkusz Társulat (pl: október 25-én) neve csengett, akik megajándékozták már a közönséget pár nyomasztóan bájos darabbal a Merlin színházban.

Mindenkinek érdemes legalább egyszer ellátogatni a Mai Manó Házba (legfőképpen hétvégén): fotózás iránt érdeklődőknek vagy csak szimplán kiváncsi lényeknek, mert tényleg újszerű szemlélettel gazdagodhatunk.

"Camera Obscura" rendezvénysorozat a Reneszánsz Év keretében
Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Galéria
Budapest, Nagymező utca 20.

nyomtat

Szerzők

-- Székely Dávid Attila --


További írások a rovatból

art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés