bezár
 

film

2009. 08. 06.
Lehet úgy is filmet csinálni, hogy minden cselekmény szó szerint egyszerre történik?
Adam Berg: Körhinta (Philips 21:9 - Carousel)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ritka, váratlan és üdítő pillanat, amikor az ember egy reklámtól kap filmszerű élményt, sőt, annál egy picivel talán többet is. A Philipsnek sikerült a nagy feladat, egy gigantikus költségvetésű, 2 perc 19 másodperces reklámmal, amit a 21:9 arányú tévéihez készített. Visszaköszönnek a Mátrix leghatásosabb jelenetei egy rendhagyó vírusmarketing keretei között.
Gondolt már valaha arra bárki, hogy úgy is lehet (kis)filmet csinálni, hogy minden cselekmény szó szerint egyszerre történik? Olyannyira, hogy az idő a film folyamán egy helyben áll és meg sem moccan.



Elsőre talán úgy érezhető, hogy megbolondultam, vagy szimplán nem tudok fogalmazni (mindkettő lehetséges kellő mennyiségű kávé elfogyasztása előtt), de ha felidézzük magunkban a Mátrix leghíresebb és leglátványosabb jeleneteit, valószínűleg elkezd derengeni valami a valós térben való ide-oda mászkálásról. Az alábbi videó pontosan ezt a technikát használja, ráadásul hihetetlenül profi módon.

(Halkan megjegyzem, láttam már hasonlót, méghozzá Suddenly címmel, de ez egy picit talán még izgalmasabb, mert itt bohócálarcos rablók is vannak, ráadásul egy komplett kis történettel állunk szemben.)



A film Adam Berg (híres kliprendező, többek közt A-ha, Death In Vegas, Groove Armada és The Cardigans klipeket rendezett) keze munkája, a filmhez használt technológiát pedig Bullet Time-nak hívják, ami John Gaeta nevéhez köthető (ő csinálta a Mátrixban azokat a bizonyos jeleneteket). A technika tehát nem számít mérföldkőnek, az viszont, hogy ilyen módon komplett kisfilmet csináljon valaki, abszolút páratlan esemény. Íme az eredmény:

[ Carousel HD minőségben: cinema.philips.com ]

nyomtat

Szerzők

-- Menyhárt Tibor --


További írások a rovatból

Luca Guadagnino: Challengers
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről

Más művészeti ágakról

Petőfi Sándor válogatott művei törökül
Kritika Krusovszky Dénes Levelek nélkül című regényéről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés