bezár
 

zene

2006. 12. 14.
Szegeden is hódít az Udvariatlan szerelem
Az Udvariatlan szerelem antológia bemutatója, Szeged, Bölcsészettudományi Kar, Kari Konferenciaterem, 2006. november 14.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szegeden is hódít az Udvariatlan szerelem Könyvbemutatóhoz mérten sok érdeklődőt vonzott az Udvariatlan szerelem antológia első vidéki bemutatója a szegedi bölcsészkar egyik kis termébe, még ha a nézők többsége az egyetemen tanító szakmabeli tanárok közül került is ki.
Ennek ellenére – vagy talán éppen ezért – maga a bemutató nem annyira tudományos, inkább emberközeli, szórakoztató jellegű volt. Katona Tünde és Pál Dániel Levente rövid irodalom- és kortörténeti bevezetőt tartott a felolvasás előtt, így a közönségben megbúvó orvosok, vállalkozók, kőművesek és egyetemi hallgatók is bátran nekivághattak az est további részének.

A felolvasott középkori obszcén versek többnyire egyébként a nép nyelvén íródtak, bár alapjuk természetesen a latin volt. A sikamlós, rendkívül szókimondó költeményekben rengeteg báj és kedvesség – olykor pedig durva, erőszakos szexualitás jelenik meg. Az antológia az Udvarias szerelem (azaz: A tavaszidő édessége, Kairosz, 2004) folytatásaként a kánonba többnyire be nem került költeményeket gyűjtötte össze, nyelvenként csoportosítva őket. A felolvasók mindannyian részt vettek az antológia megjelentetésében, ki szerkesztőként, ki fordítóként.

Kellemes és szórakoztató volt ez a délután, mely később – már az estébe fordulva – a Mata Hariban folytatódott, ahol a felolvasók saját költeményeivel ismerkedhettek meg a kitartó érdeklődők.


Udvariatlan szerelem. Antológia. Főszerkesztők: Bánki Éva – Szigeti Csaba. PRAE.HU, 2006. (Megrendelhető a honlapon)


A könyvbemutatón részt vett Balogh Endre, Győrei Zsolt, Katona Tünde, Pál Dániel Levente és Szálinger Balázs
nyomtat

Szerzők

-- szekeres nikoletta --


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Csáki László: Kék Pelikan
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés